Expositie Made In China geopend in museum Oud Amelisweerd

Foto: Provincie Utrecht

Gedeputeerde Mariëtte Pennarts heeft in aanwezigheid van Chinese hoogwaardigheidsbekleders de tentoonstelling ‘Made in China’ in het Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Bunnik geopend. Centraal in de tentoonstelling staan werken van Armando & meesterwerken uit de Qing-dynastie.

Made in China is een overzicht van klassieke Chinese schilderkunst, kalligrafie en een zeer diverse selectie exportkunst. Het werk van de Nederlandse kunstenaar Armando blijkt verrassend veel overeenkomsten te hebben met Chinese kunst uit de achttiende eeuw. De tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met het Guangdong Museum in Guangzhou, China. Het is een prachtig voorbeeld van de reeds 21-jaar durende samenwerking tussen de provincie Guangdong en de provincie Utrecht.

CHINEES BEHANG

Te zien in de tentoonstelling is onder andere het achttiende-eeuwse Chinese behang van het huis Oud Amelisweerd. De provincie heeft bijgedragen aan de restauratie van het in Nederland unieke behang. Dat is in het museum te zien samen met fraai gedecoreerde exportkunst uit dezelfde periode: lakwerk, waaiers, textiel, keramiek en zilverwerk van de hoogst mogelijke kwaliteit, speciaal voor de westerse elite geproduceerd in Kanton.

Naar verwachting vinden er in de toekomst meer culturele evenementen plaats die voortvloeien uit deze samenwerking tussen de provincies in China en Nederland.

HISTORISCHE BUITENPLAATS

Met Made in China stelt Museum Oud Amelisweerd de geschiedenis centraal van het landhuis waarin het museum gevestigd is, op een historische buitenplaats met een fraai landschapspark er omheen.

Bovendien staat het landhuis in een gebied dat het kruispunt is van twee toekomstige UNESCO-werelderfgoed-gebieden: de Limes (Romeinse rijksgrens) en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Bron: provincie Utrecht

Reacties