Carnegie Heldenfondspenning voor heldendaad Carmen Garcia Lopez

Foto: Gemeente Amersfoort

De Amersfoortse Carmen Garcia Lopez (1987) ontving op maandag 18 september een bronzen legpenning en een getuigschrift van het Carnegie Heldenfonds uit handen van burgemeester Lucas Bolsius. Zij ontving de onderscheiding voor het redden van een kindje uit de vijver bij het Neptunusplein.

Op zondagmiddag 26 maart 2017 was mevrouw Garcia Lopez met haar dochtertje in de omgeving van de vijver aan het Neptunusplein in Amersfoort. Zij hoorde twee vrouwen in paniek gillen en had direct in de gaten dat er een kind vermist werd. Daarop zocht zij de omgeving af en keek ook onder de brug. Daar zag zij een baby van naar schatting 1,5 jaar op de rug in het water drijven. Mevrouw Garcia Lopez riep om hulp maar niemand reageerde. Zij vertrouwde haar eigen dochtertje aan een voor haar onbekende persoon toe en ging alleen het water in redde de baby.

Toekenning
Het Carnegie Heldenfonds oordeelde dat haar optreden niet zonder gevaar voor eigen leven en goed is geweest. Daarbij is meegewogen dat zij geen moment heeft geaarzeld om in actie te komen, haar dochtertje in handen van een onbekende persoon heeft achter gelaten, terwijl het publiek bleef toekijken.

Reacties