De Stijl voorbij: Gerrit Rietveld en de jaren vijftig

Foto: Rietveldpaviljoen

De tentoonstelling ‘De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig.’ toont het tijdloze karakter van het Rietveldpaviljoen en benadrukt Rietvelds vermogen tot een geraffineerd spel met ruimte en licht. De tentoonstelling opent 16 september haar deuren.

Op een eigentijdse manier wordt een beeld geschetst van de bredere betekenis van Rietveld in de turbulente, naoorlogse jaren vijftig. De tijdgeest is opbouwend; tegelijkertijd lopen internationale spanningen op. Vanuit architectuur en interieur wordt de burger opgevoed in smaak, volgens de principes van het zogeheten Goed Wonen, waarbij Rietveld betrokken is. De tentoonstelling legt de relatie tussen het Amersfoortse Rietveldpaviljoen en Rietvelds andere tentoonstellingspaviljoens uit de jaren vijftig, in Venetië en Sonsbeek, waarvan prachtige maquette in print te zien zijn. Ook andere ontwerpen van Rietveld uit de jaren vijftig staan centraal, zoals de Amersfoortse stoel, de Mondial en een remake van een vliegtuiginterieur van de Lockheed Electra. Een van de pronkstukken is een nooit eerder aan publiek getoonde authentieke interieur van de Perskamer van Unesco in Parijs, die Rietveld in 1958 ontwierp. Voor meer informatie over de tentoonstelling en overige activiteiten zie www.rietveldpaviljoen.nl.

Bezoekersinformatie
De tentoonstelling ‘De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig.‘ is te zien van 16 september 2017 tm 8 januari 2018.

Adres: Zonnehof 8, 3811 ND Amersfoort
Entree: 8 euro
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11:00-17:00 uur, maandag gesloten. Openingstijden tijdens kerst en oud en nieuw: www.rietveldpaviljoen.nl.

 

Reacties