Eerbetoon aan tenorgigant Gene Ammons

Foto: Brandon Allen

De Londense saxofonist Brandon Allen en de Amsterdamse pianist Bas van Lier brengen woensdag 20 september een ode aan de tenorgigant Gene Ammons in Stadscafé de Observant. Samen met een kokende ritmesectie duiken ze vol overgave in het repertoire van deze ‘boss tenor’. De aanvang is 20:30 uur en de entree € 5,00 (inclusief een consumptie).

Als een van de uitvinders van ‘soul jazz’ en de grondlegger van de ‘Chicago stijl’ behoeft Gene Ammons geen introductie. Hij wordt in een adem genoemd met sax giganten als Dexter Gordon, Wardell Gray en Sonny Stitt met wie hij ook regelmatig het podium deelde. Gene Ammons dichte het gat tussen rauwe blues, r&b en bebop waardoor er een meer toegankelijkere stijl van spelen ontstond die een groot publiek aansprak.

Brandon Allen is een van de meest gevraagde en opwindendste saxofonisten in de Londense scene op dit moment. Hij speelt met o.a. Eric Clapton, Jools Holland, US3, Neil Diamond en Paloma Faith. Verder speelt hij al jaren in de Kyle Eastwood band en heeft hij zijn eigen Brandon Allen Quartet.

Bas van Lier is al jaren de stuwende kracht achter bands als De Deeldeliers (met Jules Deelder), Bl3nder (met Def.P), SuperSwamp en het Bas van Lier 3. Verder was hij jarenlang vaste pianist bij Hans Dulfer en meer dan 10 jaar vaste leider van de ‘Friday night live at Toomler’. Van Lier en Allen leerde elkaar 15 jaar geleden kennen en hadden meteen ‘chemie’.

Hun energieke manier van spelen vult elkaar perfect aan. Begin september speelt het Brandon Allen/Bas van Lier Quartet veertien concerten in Engeland (o.a. Ronnie Scott’s en de 606 club) en doet aansluitend Nederland en België aan.

Het Brandon Allen/Bas van Lier Quartet bestaat uit Brandon Allen (tenorsax), Bas van Lier (Hammondorgel & piano), Arnie Somogyi (bas) Erik Kooger (drums).

Dit concert is (mede) mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten. Het is het eerste jazzconcert in het nieuwe seizoen van Stadspodium de Observant.

Entree € 5,00 (inclusief een consumptie)
Stadspodium de Observant
Stadhuisplein 7
3811 LM Amersfoort
www.observant.nl

Reacties