Pop-up Museum SMAAK opent in oktober

Foto: Stichting SMAAK

Smaak verjaart niet. Na twee succesvolle eerdere edities organiseert Stichting Smaak dit jaar wederom het populaire Pop-up Museum SMAAK in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis.

Stichting Smaak heeft als missie om de kunstwereld en het publiek te laten luisteren naar de mening en smaak van ouderen. Een groep van kunstliefhebbers die vaak wordt vergeten, maar bij uitstek jaren van artistieke kennis met zich meedraagt.

Het Pop-up Museum wordt elk jaar in samenwerking met ouderen georganiseerd. Ter ere van het 100-jarige bestaan van kunststroming De Stijl is het thema van de collectie dit jaar ‘Lekker Abstract’. Zeven gastconservatoren van 65+ hebben onder begeleiding van kunstenaar Emile van der Kruk een selectie gemaakt van tien abstracte kunstwerken.

De conservatoren nemen bezoekers mee in hun afweging en fascinatie voor deze kunstwerken in een speciale kunstcatalogus die bij de ingang te koop is. Op deze wijze krijgen ouderen – vaak een vergeten groep in de kunstwereld – weer een stem.

Tijdens eerdere edities trok SMAAK meer dan 3.000 bezoekers. Ook buiten Nederland is er aandacht voor het initiatief: vorig jaar werd het museum bezocht door medewerkers van Museum Gallery Oldham in Manchester met als doel om een vergelijkbaar concept in Groot-Britannië neer te zetten.

Bewoners met dementie zijn dit jaar artist in residence van Pop-up Museum SMAAK. Onder begeleiding maken zij een abstract kunstwerk dat in het museum tentoongesteld zal worden. Er worden daarnaast gedurende de hele maand oktober diverse workshops en activiteiten in het museum georganiseerd voor bewoners en bezoekers.

Museum SMAAK wordt op zondag 1 oktober a.s. officieel geopend in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis, Achter Davidshof 1, Amersfoort. Het museum is daarna de hele maand oktober geopend van dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur. Meer informatie kunt u vinden op www.stichtingsmaak.nl.

SMAAK zoekt nog 65+ vrijwilligers! Op dit momentwordt gezocht naar 20 senioren en kunstliefhebbers die in de maand oktober tijd en zin hebben om als gastheer of -dame bezoekers te ontvangen en rondleidingen te geven. Geïnteresseerden kunnen een bericht sturen naar [email protected]

Reacties