Geschiedenis van Bollenburg vastgelegd

Foto: Google street view

De historische binnenstad van Amersfoort kent tal van pareltjes. Bollenburg is één van deze mooie bouwwerken, waarover een boek is geschreven.

Bollenburg is een uniek en beroemd muurhuis uit circa 1400 in de historische binnenstad van Amersfoort. Het pand is een van de oudste en gaafste muurhuizen van de stad. Landelijk gezien vormen deze kolossale muurhuizen een bijzonder huistype door hun zeer brede, maar ondiepe volume en de verhoogde woonverdieping (als een bel-etage). Ze staan precies op de plek van de eerste stadsmuur, waardoor ze een ring rond de oude binnenstad vormen.

Bollenburg – onder Amersfoorters beroemd als het woonhuis van raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt – maakt nog altijd een sterk middeleeuwse indruk. Zo zijn de volledige kapconstructie, balklagen met sleutelstukken, kaarsnissen en keldergewelven behouden gebleven. In het huis bevinden zich zeldzame en bijzondere muurschilderingen: schilderingen van heiligen en een forse schildering van het Laatste Oordeel van kort na de Reformatie.

Voor het eerst zijn de bouw- en bewoningsgeschiedenis van Bollenburg diepgaand onderzocht. Het resultaat is een uitzonderlijk en veelzijdig verhaal, op een heldere wijze gepresenteerd. Het boek biedt een intrigerende inkijk achter de monumentale gevels. Op woensdag 13 september overhandigt de auteur het 1e exemplaar aan de burgemeester van Amersfoort, de heer L. Bolsius.

Uitgeverij THOTH Bussum
Jojanneke Clarijs
Paperback met flappen| 22 x 22 cm
96 pagina’s met 65 illustraties in kleur
ISBN 978 90 6868 723 1
September 2017
Prijs € 17,95

Reacties