Dag van de Aangepaste Sport regio Eemland

Foto: Dag van de Aangepaste Sport

Op 16 september verzorgen Wimbledon rolstoeltenniskampioen Diede de Groot en de Amersfoortse sportwethouder Hans Buijtelaar om 10.00 uur bij Icoon Theater (Leeghwater 1-3, Amersfoort) de kick-off van de Dag van de Aangepaste Sport regio Eemland.

Een regionale sportdag om meer mensen met een beperking in beweging te krijgen, het belang van sporten te benadrukken, drempels weg te nemen en de sportmogelijkheden in de regio Eemland onder de aandacht te brengen. Van 10.00 tot 14.00 uur kan men kennismaken met sport en spel, en deelnemen aan bijvoorbeeld rolstoeltennis, dansen, rolstoelbasketbal of tafeltennis. Speciaal voor lokale politici, sportbestuurders, sporters, trainers en medewerkers van gemeenten en wijkteams vindt van 10.00 tot 12.00 uur een symposium plaats over de verbinding tussen zorg, sport en bewegen.

Programma
10.00 – 14.00 uur:
Informatiemarkt met sportverenging en sportgroepen.

10.00 – 10.10 uur:
Kick-off van de Dag van de Aangepaste Sport door Wimbledon rolstoeltenniskampioen Diede de Groot en sportwethouder Hans Buijtelaar.

10.00 – 12.00 uur:
Clinics – proeflessen van verschillende sporten: atletiek, jeugdzaalvoetbal, gym, korfbal, dans, circus, rolstoeltennis, tafeltennis, rolstoelbasketbal, rolstoelhockey en paardrijden. (deelname via inschrijving)

10.00 – 12.00 uur:
Symposium over de verbinding tussen zorg, sport en bewegen. Centraal staat de vraag ‘Hoe krijgen we in de regio Eemland meer mensen in beweging die beter tot hun recht komen in het aangepaste sportaanbod?’

12.00 – 14.00 uur:
Demonstraties en clinics. (vrije deelname)

Locatie:
Icoon Theater, Leeghwater 1-3, Amersfoort Vathorst

Gezondheid
De Dag van de Aangepaste Sport regio Eemland wordt door de Gehandicapten Sport Vereniging Amersfoort (GSVA) georganiseerd samen met buurtsportcoaches uit Amersfoort, Soest, Leusden en Baarn en de Esther Vergeer Foundation. “Gezondheid is belangrijk om in de participatiemaatschappij mee te kunnen doen”, legt Fred van den Broek uit, voorzitter van de GSVA uit. “Gezondheid en een gezonde levensstijl worden voor een groot deel bepaald door beweging, sport en spel. Zeker voor mensen met een beperking is bewegen goed om gezonder en positiever in het leven te staan. Sporten en bewegen maken je fitter. Het geeft je een prettig gevoel, is gezellig en bovenal leuk om te doen. Het haalt mensen uit een sociaal isolement.”

Inclusieve samenleving
“Maar, in onze door de politiek gewenste inclusieve samenleving ervaren mensen met een beperking soms enorme drempels”, vult buurtsportcoach Sjamana Wijsmuller aan. “Ze weten vaak niet dat er speciale sport en beweegmogelijkheden voor hen zijn. Het wordt ze niet verteld. Ze hebben minder goede ervaringen of ze weten niet hoe ze er terecht kunnen. Er zijn in de regio Eemland veel sportgroepen waar mensen met een beperking terecht kunnen om door beweging, sport en spel fitter en gezonder te worden en anderen te ontmoeten. Maar ondanks die vele sportmogelijkheden, vinden veel mensen met een beperking in onze regio niet de weg naar het sportterrein.”

Informatiemarkt
“We willen mensen met een beperking met de Dag van de Aangepaste Sport over die drempel helpen”, aldus Van den Broek. “We moedigen iedereen aan om actief mee te doen of bij de informatiemarkt inspiratie op te doen.” Van 10.00 tot 14.00 uur presenteren diverse sportgroepen zich. naast de sportverenigingen die clinics en demonstraties geven, zijn ook verschillende regionale zwemverenigingen aanwezig en is er ook de mogelijkheid om kennis te maken met bowling.

Symposium
Voor lokale politici, sportbestuurders, sporters, trainers en beleidsmedewerkers van gemeenten en wijkteams vindt tijdens de Dag van de Aangepaste Sport van 10.00 tot 12.00 uur een symposium plaats over de verbinding tussen zorg, sport en bewegen. Centraal staat de vraag ‘Hoe krijgen we in de regio Eemland meer mensen in beweging die beter tot hun recht komen in het aangepaste sportaanbod?’

Studio Sport
Onder leiding van Studio Sportpresentator Jeroen Stomphorst komt een scala aan sprekers aan bod over aangepaste sport, gezondheidszorg en de drempels om actief mee te doen. Wethouders Fleur Imming (Sociaal Domein, Amersfoort) en Erwin Jansma (Sport, Baarn) komen vertellen over het belang van beweging en sport en de rol die wijkteams daarin kunnen spelen. Diede de Groot gaat in op de rol van sport in haar leven. Manon Bloemen onderzoekt het verlagen van drempels voor mensen met een beperking door samenwerking te bevorderen tussen zorg en sport. Aan de afsluitende paneldiscussie nemen ook Simon Boer (zwemmen), Paul van der Oord (tafeltennis), Marijke Roest (rolstoeltennis en volleybal) en wethouder Janne Pijnenborg (sport, Soest) deel.

Reacties