Start aanpak kersenlaan en kersenboog in Park Schothorst

Foto: Gemeente Amersfoort

Dit najaar start de gemeente met het opknappen van de kersenlaan en kersenboog in Park Schothorst. De kersenbomen die nu in de laan en de boog staan, zijn in slechte staat. Verschillende bomen zijn al uitgevallen.

De gemeente verwacht dat komende jaren meer bomen moeten verdwijnen. Samen met een werkgroep van bewoners is daarom een plan bedacht om de laan en boog te vervangen en verrijken.

In de nieuwe situatie zijn in de kersenlaan alle bomen vervangen en in de kersenboog alleen de slechte bomen. Hiervoor is een kapvergunning verleend (zie de bekendmakingen in de Stadsberichten van 23 augustus 2017). De kersenbomen in de boog die in goede conditie zijn, blijven staan. De boog wordt verrijkt met verschillende bloeiende bomen. Aan het eind van dit jaar heeft de gemeente alle bomen in de laan vervangen en heeft de boog ongeveer 40 bomen meer dan nu.

Duurzaam, robuust en gevarieerd

De kersenbomen in de statige laan naar de witte villa worden vervangen door lindes. De laan wordt hiermee robuuster en duurzamer. Het wegvallen van de kersenbloesem in de laan wordt in de boog gecompenseerd met de aanplant van Mongoolse linde, watercipres, laurierwilg, beverboom, rondbladige beuk en de sneeuwklokjesboom. Het plan is tijdens informatiebijeenkomsten in februari en op de groene markt in april aan geïnteresseerden gepresenteerd en positief ontvangen. ‘Met dit plan krijgt dit deel van Park Schothorst een parkachtiger aanzien’, vindt de werkgroep.

Beheerplan Park Schothorst

Om Park Schothorst vitaal te houden heeft de gemeente in 2013 een nieuw beheerplan gemaakt. Hierin staat wat er nodig is naast het gewone beheer. De gemeente werkt deze eenmalige maatregelen in stappen uit. Betrokken Amersfoorters hebben hierop veel invloed. Zo is er al een ecologische verbinding aangelegd van de Molenweg langs de Schothorsterlaan naar de Hamseweg. Ook is de parkeerplaats tussen de Schothorsterlaan en Bovenkruier opgeknapt.

De werkgroep ‘bomenlanen’ heeft het plan gemaakt voor de kersenboog en kersenlaan. Deze werkgroep werkt op dit moment ideeën uit voor het vitaal houden van twee oude lanen op het landgoed: de rode beukenlaan en de aangrenzende Potboschlaan.

Meer informatie

Kijk voor het gedetailleerde plantschema van de kersenlaan en –boog en het beheerplan van het park op www.amersfoort.nl/parkschothorst .

Bron: gemeente Amersfoort

Reacties