Last van de buxusrups of -mot?

Foto: Wikipedia.org

Sinds een paar jaar is de buxusmot de tuinen in de regio Utrecht binnengedrongen en verandert mooie groene hagen in dorre dode struiken. Deze van oorsprong Aziatische vlinder is eerst een felgroene rups met zwarte kop van ongeveer 4 centimeter. De rups heeft maar 1 doel: jouw buxus kaal vreten.

Bestrijding

Zodra het wat warmer wordt gaan de rupsen voordat ze uitkomen massaal op zoek naar buxusblad, en zij laten zich zomaar niet stoppen. Vanaf ongeveer eind mei tot juni verschijnt de eerste generatie. Rond eind augustus de tweede generatie, en die blijft doorvreten tot ze in oktober met  winterslaap gaat. Bestrijden is niet simpel maar wel te doen. Bij het tuincentrum zijn hier verschillende (biologische-)middelen voor te koop, maar dan moet iedereen in de buurt die de buxusmot heeft óók bestrijden, anders heeft het geen zin. Roep dus iedereen bij elkaar en maak een buurtplan! Laat je goed informeren door een hovenier of een tuincentrum.

Buxus vervangen

Al lijkt het vergane glorie, de kans bestaat dat na succesvolle bestrijding, jouw buxus weer volledig op zal bloeien. Heb je geen geduld en zie je toch liever af van je bruine struiken, dan is er altijd de GFT-container nog. Verpak de buxus wel goed in een afgesloten plastic zak. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede vervangers op de markt die sprekend op de buxus lijken, maar minder gevoelig zijn voor schimmels, virussen en ongedierte.

Reacties