Zure uitkomst voor Amersfoort in Nationale Haringtest

Foto: Publiek domein

Het AD heeft haar jaarlijkse Nationale Haringtest gepubliceerd. Het testteam bezocht in Amersfoort drie verkooppunten van verse haring: De viswagen van J. van der Geest aan de Stastokerf, een viswagen aan het Vogelplein en de viswinkel Oppidium Heinen Vis aan de Groningerstraat.

De viswagen aan de Stastokerf eindigde met een 6,5 op de 78e plek en is de hoogst genoteerde viszaak in deze test in Amersfoort.
‘Je mag hem niet afkeuren. En zeker met een uitje erbij zal deze belegen Hollandse Nieuwe prima smaken op een broodje. Maar als haringliefhebber leg je de lat graag wat hoger.’ Het juryrapport spreekt onder andere van huid en graten en bruine verkleuring aan de binnenzijde.

De viswagen aan het Vogelplein komt beduidend minder goed door de test. Met een 2 eindigt deze haring op een 123e plek. Maar vooral de kritiek van de jury is vernietigend.
‘Cowboys zijn en blijven het. Het is dit soort verkooppunten dat (een deel van) de ambulante handel een slechte naam bezorgt. Op deze manier ga je niet met levensmiddelen om. Weg hier!’
Het beoordelingspunt ‘microbiologische gesteldheid’ geeft waarschuwingsfase aan. Dit houdt in dat door een te hoge bewaartemperatuur of slechte hygiëne tijdens de bereiding, bacterien in een dusdanige hoeveelheid aanwezig zijn, dat de kwaliteit van de haring ernstig is aangetast.

Onderaan de lijst bungelt Oppidium Heinen Vis met een zo mogelijk nog lager cijfer. De 1,5 levert een 131e plek van de 148 geteste zaken op.
‘Als je een viszaak opent, zet je toch je beste beentje voor. Zou je denken. Hier niet. Ga zo door en het is niet moeilijk te voorspellen dat de deuren over niet al te lange tijd weer dichtgaan. Wat betreft de haring: de eerste sporen van bederf zijn al in de geur waarneembaar.’

De winnaar van de jaarlijkse test werd vrijdag al bekend gemaakt: vishandel Ruud den Haan uit Rotterdam. Hij haalde een tien. Wie dus een echt goede haring wil eten, eet deze beter niet in Amersfoort.

Lees hier de uitslag van de test.

Reacties