Negeren rood kruis levensgevaarlijk

Foto: Daniël Hees

Staat u er wel eens bij stil als het rode kruis boven de snelweg staat? Het kruis staat er nooit voor niets. Negeren van het rode kruis kan levensgevaarlijk zijn!

Op het negeren van een rood kruis boven een rijvak op de weg levert een hoge boete op en dat is niet voor niets. De weg lijkt soms vrij te zijn, maar een rood kruis wordt alleen gebruikt als er echt wat aan de hand is. Bijvoorbeeld wanneer er iemand met pech op het wegdek staat, of wanneer er een hulpdienst dringend langs moet. Ook wanneer wegwerkers of hulpverleners op de naastgelegen rijstrook aan het werk zijn worden rijstroken afgekruist. Daarnaast worden tijdens dichte mist of gladheid voor de veiligheid vaak spitsstroken afgekruist.

Daniël Hees werkt als wegverkeersleider bij Rijkswaterstaat op de verkeerscentrale en is een actie gestart om het negeren van rode kruizen meer aandacht te geven. “Er gebeuren daardoor veel te veel onnodige verkeersongevallen en met name mijn collega weginspecteurs zetten hun leven op het spel voor de veiligheid van alle weggebruikers. Deze foto moet mensen bewust maken van het gevaar van het negeren van een rood kruis boven een wegdeel.”

Negeren van een rood kruis levert dus niet alleen een gevaarlijke situatie op voor uzelf en uw medeweggebruiker, maar ook voor wegwerkers en hulpverleners. Mensen die hun leven voor u in de waagschaal leggen. Neem het kruis serieus. Ook u kan daar met pech komen te staan. Delen van de foto wordt op prijs gesteld.

 

 

 

Reacties