‘Hondekop’ naar Amersfoort

Foto: Han Groen

Vandaag reed er een bijzondere trein over het Nederlandse spoor. De zogenaamde hondekop is het enige overgebleven Beneluxtreinstel en is vandaag vanuit Leuven naar Roosendaal gereden.

De hondekop was een veelgeziene trein van 1957 tot en met 1986 op het traject Amsterdam-Brussel. Bijzonder aan deze eerste elektrische treinstellen was dat deze bij de grens door kon rijden. Hij kon namelijk op de verschillende stroomvoorzieningen rijden. Er hebben acht van deze treinien rondgereden, maar de meeste zijn gesloopt.

In Amersfoort staat nog één hondekop, nummer 766, die volledig is gerestaureerd en binnenkort zal ook deze laatste aankoop, hondekop met nummer 220.902, naar Amersfoort komen. Eerst wordt in Roosendaal het onderstel vervangen, waarna de hondekop via het spoor naar Amersfoort zal rijden. De bedoeling is dat na de restauratie de trein weer in volle glorie op het spoor te bewonderen is.

Voorzitter Erik de Zwart van de Stichting Hondekop is enthousiast over de verwerving van de Benelux: “Het gaat hier om een prachtig stuk industrieel erfgoed: Nederlands fabrikaat uit de fabriek van Werkspoor, dat jarenlang een betrouwbare dienst tussen Amsterdam en Brussel heeft onderhouden. Het is fantastisch dat we dit rijdende monument naar Nederland kunnen halen, en weer helemaal in de oude luister zullen herstellen.”

 

Reacties