Trajectcontroles op 11 provinciale wegen

Foto: Google maps

Op elf provinciale wegen zijn trajectcontroles gepland om de verkeersveiligheid te  vergroten, meldt het Openbaar Ministerie. De provincies Flevoland, Fryslân, Limburg, Utrecht en Zeeland hebben ingestemd met de voorgestelde locaties. Het Openbaar Ministerie is, als toekomstig eigenaar van de systemen, nog in gesprek met andere provincies.

Het aantal verkeersslachtoffers in Nederland is gestegen. Uit analyse blijkt dat op provinciale wegen relatief meer verkeersslachtoffers vallen dan op andere wegen. Daarom treffen alle partijen maatregelen op het gebied van de infrastructuur, educatie en handhaving. Het Openbaar Ministerie intensiveert de handhaving op provinciale wegen door hier trajectcontroles te plaatsen. Uit ervaring blijkt dat automobilisten zich bij een trajectcontrole over een langere afstand beter aan de snelheid houden.

De geplande trajectcontroles  komen op wegen met  een hoog ongevalspercentage, een snelheidsprobleem  en met risicofactoren. Met de provincies is een akkoord bereikt over de volgende N-wegen:

Provinciale wegen
Flevoland N706, Vogelweg tussen de A27 en Lelystad Airport
Fryslân N351, tussen Wolvega en Oosterwolde
N381, tussen Drachten en Donkerbroek
Limburg N275, tussen Blerick en Nederweert
N564, tussen Weert en grens België
N277, tussen Ysselsteyn en Zeeland
N270, tussen Venray en Ysselsteyn
Utrecht N230, Utrecht, provinciale deel van de Zuilense Ring (Oostelijk gedeelte)
N414, tussen Eembrugge en Bunschoten
Zeeland N253, Rondweg Sluis
N256, Zeelandbrug

De genoemde locaties zijn bij benadering en moeten nog definitief vastgesteld worden. Het gaat om wegen met twee of vier rijstroken. Op deze wegen komen flitspalen die met elkaar gekoppeld worden. Zo wordt de gemiddelde snelheid over een vastgestelde afstand gemeten.

De komende periode start onder meer de aanbestedingsprocedure voor de aanschaf en installatie van de trajectcontroles. Het duurt naar verwachting zo’n twee jaar voordat de systemen daadwerkelijk in handhaving staan. Binnenkort worden meer locaties bekend waar trajectcontroles op provinciale wegen worden gepland.

Reacties