Kinderen in regio Eemland lezen meer dan 2000 boeken

dav
Foto:

De Eemlandse jeugd heeft veel gelezen in de maanden maart, april en mei. In alle vestigingen en schoolbibliotheken van de Bibliotheek Eemland lazen kinderen mee met de Kinderjury en beoordeelden zij allerlei boeken die vorig jaar verschenen.

In totaal deden 925 kinderen mee. Samen lazen zij 2151 boeken om precies te zijn. Daarnaast namen sommige kinderjuryleden deel aan lees- en schrijfclubjes en was er een feestelijke afsluiting in het Eemhuis.
De uiteindelijke uitslag was in iedere vestiging en schoolbibliotheek anders, maar een aantal boeken kwam wel opvallend vaak voor in de top drie. Bij de A-boeken (voor kinderen van 6 tot 9 jaar) waren populair: De serie over De drakenoppasser van Josh Lacey, Heksje Lilly en het wilde paard van Knister, De schedel van Kristal van Lida Dijkstra, Floor trekt door van Marjon Hoffman en Trubbel de Trol: het zwaard van Dinges van Reggie Naus. Ook boekjes voor beginnende lezers kregen positieve beoordelingen, waaronder Kaat en Ko van Vivian den Hollander.

Bij de B-boeken (voor kinderen tot 12 jaar) waren favoriet: De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton, Mei-Lan en het geheim van snackbar de Belg van Jacques Vriens en Bollywood op steltenvan Thea Stilton. Ook informatieve boeken werden met veel plezier gelezen met als absolute winnaar De top tien van hondenbanen allertijden.

Grappig commentaar
Voor ieder gelezen boek konden kinderen een stemkaartje invullen. Sommigen maakten schitterende tekeningen op de achterkant of schreven een korte recensie over hun boek. Zo schreef een kinderjurylid uit Vathorst over Merel Jansen en de verboden stad: “Ik vind echt bijna alle boeken leuk, maar deze vond ik zo stom dat ik hem niet eens heb uitgelezen. (…) Dit vond ik wel leuk aan het boek: Helemaal niks.” En over Mijn ouders maken me gek schreef een kind: “Het is een leuk boek en er staan leuke moppen in! Het is herkenbaar, ik word ook vaak gek van mijn ouders.”

Feestelijke afsluiting
Bijzonder dit jaar was dat Amersfoort een eigen Senaatslid had in de landelijke Kinderjury, namelijk Ole Visser, een zeer enthousiaste lezer. Op de feestelijke afsluitmiddag van de Kinderjury in het Eemhuis op 14 juni vertelde Ole over zijn ervaringen als Senaatslid en stelde hij vragen aan auteur Marte Jongbloed, die dit jaar de Pluim van de Senaat won met haar boek De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre. Marte vertelde over het schrijven van dit boek en verklapte vast aan het enthousiaste publiek dat er nog twee delen volgen in de serie over Herre. Ook liet ze grappige filmpjes zien waarin ze zelf de overbezorgde moeder speelt.

Reacties