Bewoners Wiekslag ontvangen sleutel

Foto: De Alliantie

De familie El Aberyah is een van de nieuwe bewoners aan de Wiekslag in de wijk Liendert. Zij ontvingen uit handen van Alliantie-medewerker Albertina Middelbos-van Wijk de sleutel en zijn blij met hun nieuwe woning.

‘Ik ben echt heel gelukkig met deze nieuwe woning.’, aldus mevrouw El Aberyah. ‘We wonen nu dichtbij de stad, de moskee, winkels en als ik naar buiten kijk zie ik alleen maar groen!’ Vanaf 20 juni startte de Alliantie de oplevering van deze 21 sociale huurwoningen en alle woningen zijn verhuurd. Dit project is de derde en laatste fase van de vernieuwing van het gebied rondom de Liendertseweg.

Met de oplevering van dit project komt een einde aan de ingrijpende en integrale transformatie van de wijk Liendert door de Alliantie. Het gezicht van Liendert is door deze transformatie volledig veranderd. De portiekflats uit de jaren zestig hebben plaatsgemaakt voor moderne eengezinswoningen die aan de huidige comforteisen voldoen.

Grootschalige transformatie
De Alliantie heeft in het kader van Amersfoort Vernieuwt tussen 2013 en 2017 8 portiekflatgebouwen aan de Liendertseweg en de Wiekslag vervangen voor 108 nieuwe eengezinswoningen, waarvan 63 in de sociale huur, 6 vrije sector huurwoningen en 39 koopwoningen.

De wijk heeft nu een beter en gevarieerder woningaanbod en er is een belangrijke impuls aan de leefbaarheid in de wijk gegeven doordat de kansen voor mensen die in Liendert willen wonen vergroot zijn.

Bewoners konden vanuit hun oude woning doorstromen naar een nieuwbouwwoning. In de 21 woningen (voorheen 48 flats) komen 14 huishoudens terug die voorheen in de oude flats woonden. De andere huishoudens hebben een fijne plek elders in de stad gevonden waarvan 7 in een nieuwbouwappartement aan de overkant.

De fases
De eerste fase heet Lienlaer. Dit ligt tussen de Liendertseweg en de Fazantenstraat in en omvat 42 sociale huurwoningen en 6 vrije sector woonwerkwoningen. Deze woningen zijn in juni 2015 opgeleverd. In fase 2 zijn de 3 portiek-etageflats aan de Liendertseweg-Rietzangerstraat gesloopt. Hiervoor in de plaats kwamen 39 koop eengezinswoningen.

In opdracht van de Alliantie startte aannemer Plegt-Vos in de zomer van 2016 de bouw van de laatste fase, waarvan de oplevering dus nu een feit is.

Duurzaamheid
De woningen zijn gebouwd met extra aandacht voor duurzaamheid en beschikken over zonnepanelen, waardoor huurders lagere woonlasten hebben. De Alliantie vindt het belangrijk dat huurders zo laag mogelijke woonlasten hebben.

Amersfoort Vernieuwt
Deze gebiedsontwikkeling is een onderdeel van het programma Amersfoort Vernieuwt. Met Amersfoort Vernieuwt werken de gemeente Amersfoort, woningcorporaties de Alliantie en Portaal aan betere buurten met goede woningen. (www.amersfoortvernieuwt.nl/abcliendert.)

Reacties