Warmtebouw Utrecht BV winnaar Healthy Urban Office Challenge

Foto: Pixabay

Warmtebouw Utrecht BV is uitgeroepen tot winnaar van de Healthy Urban Office Challenge 2017; een zoektocht naar het meest inspirerende project op het gebied van groene, gezonde en slimme kantoren in de regio Utrecht.

Healthy Urban Office Challenge is een initiatief van gemeente Utrecht, gemeente Amersfoort, provincie Utrecht, Economic Board Utrecht en stichting De Nieuwe Draai. De achterliggende gedachte: gezonde en groene kantoren zijn goed voor mensen, organisaties, de economie en de maatschappij. Ze kunnen bijvoorbeeld productievere medewerkers opleveren.

Albert Arp, Clustervoorzitter Groen bij Economic Board Utrecht en mede-organisator van de challenge: “Iedereen die dagelijks werkzaam is in een kantoor zal het ermee eens zijn: in een gezonde en inspirerende omgeving is het prettiger werken dan in een muf, donker, slecht geïsoleerd en onprettig ingericht pand zonder groen. We zijn een groot deel van de dag op ons werk, waar onder meer luchtkwaliteit, daglicht, beschikbaarheid van drinkwater en gezonde voeding, comfort en temperatuur bijdragen aan ons welzijn.”

De bedoeling van de challenge is dat organisaties elkaar inspireren met de stappen die ze zetten bij het groener, gezonder en slimmer maken van hun kantoorgebouw. Verder is de challenge er om aandacht te besteden aan bedrijven die hier oplossingen voor aanbieden; voor deze bedrijven liggen er, ook internationaal, veel economische kansen.

Beoordelingspunten

Zowel kantooreigenaren en organisaties als projectontwikkelaars en beleggers konden hun projecten voor de Healthy Urban Office Challenge aanmelden. Bij het beoordelen van de inzendingen heeft de jury onder meer gelet op de mate waarin een kantoor als gezond kan worden beschouwd. Factoren als het binnenklimaat, de aanwezigheid van groen en het materiaalgebruik waren hierbij bepalend.

Ook werd nagegaan in hoeverre een kantoor uitgerust is met slimme technieken. Al langere tijd wordt op de werkvloer gebruik gemaakt van software-oplossingen voor het structureren van grote hoeveelheden medewerkersgegevens. Een goed voorbeeld hiervan is de HR-software van Talentsoft, die onder meer helpt bij het in kaart brengen van prestaties. De software in een slim kantoor gaat nog een stapje verder; die zorgt ervoor dat het kantoorgebouw zich voortdurend aanpast aan het gedrag van de mensen die er werken. Andere speerpunten van de Healthy Urban Office Challenge: mobiliteit, energieverbruik, circulariteit en borging in de organisatie.

De winnaar

Tijdens de Healthy Urban Office Challenge 2017 namen uiteindelijk 32 projecten het tegen elkaar op. Uit deze 32 deelnemers werd een selectie van 10 finalisten samengesteld, waar ook het Amersfoortse bedrijf Over Morgen deel van uitmaakte. Uiteindelijk kwam Warmtebouw Utrecht BV als winnaar uit de bus. Het bedrijf maakt gebruik van LED-verlichting, warmteterugwinning en zonnepanelen, stimuleert fietsen en water drinken en streeft ernaar om haar BREAAM-score verder te verbeteren en een warmte-koudeopslag te realiseren.

Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council: “Warmtebouw Utrecht BV is een super voorbeeld, dat energie en gezondheid bedrijfsbreed inzet en als MKB bedrijf fors in haar eigen pand en in duurzame mobiliteit investeert.” Met het winnen van de Healthy Urban Office Challenge ontvangt Warmtebouw Utrecht BV een prijzenpakket ter waarde van 20.000 euro.

Wat er precies in dit prijzenpakket zit, mag het bedrijf zelf bepalen; diverse organisaties hebben een product of een dienst ter beschikking gesteld. De winnaar kan bijvoorbeeld kiezen voor kantoorinrichting en een circulaire waardescan van Desko of voor een thermomodule energieblok van OptiSolar PVT.

Houd voor meer bedrijvennieuws onze pagina Zakelijk in de gaten.

Reacties