Scholengemeenschap Guido de Brès slaat opnieuw groene slag met ledverlichting

Foto: Guide de Bres Amersfoort

Scholengemeenschap Guido de Brès gaat de komende jaren extra veel geld besparen op energie en onderhoud. De installatie van zuinige ledverlichting op twee locaties scheelt maar liefst 65 procent in energiekosten. Ook het personeel en de leerlingen profiteren van de nieuwe lampen. Het nieuwe ledlicht trilt niet en is daardoor veel rustiger. Dat is goed voor de concentratie en de schoolprestaties.

Scholengemeenschap Guido de Brès heeft voor de tweede keer een flinke groene slag geslagen. Een jaar geleden werd de locatie aan de Paladijnenweg in Amersfoort al voorzien van ruim 1400 nieuwe ledlampen. “Onze monteurs hebben nog eens meer dan 1100 duurzame lichtbronnen geplaatst in gebouwen in Amersfoort en Arnhem”, zegt directeur Stef de Graaf van lichtspecialist Saled. “De scholengemeenschap gaat hiermee meer dan 65 procent besparen op energiekosten, oftewel 20.000 euro per jaar. Een bedrag dat ze mooi kunnen besteden aan andere doelen.”

Beter voor de concentratie en het milieu
Saled verving het grootste gedeelte van de lampen tijdens de meivakantie. Leerlingen en docenten hadden hierdoor nauwelijks last van de werkzaamheden. En van de nieuwe verlichting worden ze alleen maar beter. De Graaf: “Ledlicht is vrij van trillingen. Dit werkt rustgevend en bevordert de concentratie van de leerlingen. Dat is goed voor de schoolprestaties.” Met de investering levert de scholengemeenschap ook een positieve bijdrage aan een beter milieu. De uitstoot van co2 en zwavel wordt namelijk fors lager.

Bijzondere financiering
Het project is om nog een reden bijzonder, vertelt projectregisseur Arjan Bijman van Energievan.nu, expert in duurzame energie. “De nieuwe lampen kosten ongeveer 60.000 euro; veel geld voor een school. We hebben twee investeerders uit Amersfoort bereid gevonden het project te financieren. Door de enorme besparing kan Guido de Brès dit binnen drie jaar terugbetalen. En daarna gaan de besparingen gewoon door.” Bijman bekijkt nu of de school een volgende stap kan zetten. “We zouden graag de ventilatie in de klassen verbeteren. En de school volledig elektrisch maken, dus zonder gasaansluiting. Hiervoor zijn we op zoek naar investeerders die een bijdrage willen leveren aan dit maatschappelijke doel.”

Amersfoort
Op de locatie Paladijnenweg 253 in Amersfoort zijn 697 led lichtbronnen geplaatst. Verdeeld over vier verdiepingen zijn een groot aantal led tubes geïnstalleerd ter vervanging van de conventionele TL-buizen. Daarnaast zijn ook led panel lights en led downlighters geplaatst. Ook de conventionele buitenverlichting in de vorm van SON-lampen en portiekarmaturen werd vervangen door led. Gemiddeld brandt de verlichting in de Amersfoortse school zo’n 52 uur per week. Daardoor zal de investering al ruim binnen 2,5 jaar volledig terugverdiend zijn.

Arnhem
De locatie in Arnhem aan de Grensweg 2 is voorzien van 411 nieuwe led lichtbronnen. Voor alle traditionele lampen werd door Saled een passende duurzame lichtoplossing geplaatst. Gemiddeld brandt de verlichting in de school in Arnhem ongeveer 45 uur per week. De terugverdientijd voor de investering komt daarmee uit op slechts 2,8 jaar.

Reacties