39e editie Rabobank Amersfoort Jazz ten einde

‘Meer dan geslaagd!’ Zo typeerde programmeur Matti Austen de 39 editie van Rabobank Amersfoort Jazz. De 39e editie van het festival heeft, zo bleek afgelopen weekeinde, een opvallende metamorfose ondergaan.

Niet in de laatste plaats ook vanwege de inzet van Austen. “Enkele jaren gelden is het Gobal Village Festival samengegaan met Rabobank Amersfoort Jazz. Ik ben voorstander van het programmeren van wereldjazz, jazzmuziek die over grenzen gaat. Minder mainstream, en werken aan verbijzondering. Overigens zonder daarbij het grote publiek te kort te doen. Immers, als je mensen wilt laten horen wat ook mooi is, moet je ze verleiden met artiesten die ze al kennen.” Volgens Austen waren ruim 350 musici uit 21 landen vertegenwoordigd op het festival.
Nieuwe programmaonderdelen
Afgelopen maanden heeft de organiserende stichting gewerkt aan het toevoegen van nieuwe programmaonderdelen. Zo is men op zoek gegaan naar locaties waar kleinschalige concerten gegeven konden worden, gericht op de meer kritische jazzliefhebber. In enkele kloosters, kapellen en kerken, werd deze mogelijkheid gevonden. Het bood de organisatie een prachtige kans om artiesten te programmeren die op een groot plein in de open lucht niet uit de verf zouden komen. “In het Seminarie aan de Muurhuizen bijvoorbeeld gaf de gitarist Adedeji Adetayo drie intieme solo-optredens”, zegt Austen. “En wat later gaf hij met zijn complete band een anderhalf uur durend en bijzonder swingend optreden op een vol Lieve Vrouwekerkhof!”

Met Jazz Heritage Walks naar bijzondere concerten
Behalve in het Seminarie kon de organisatie optredens programmeren in locaties als de Sint Aegtenkapel, de Lutherse Kerk, de Mannenzaal en het Mondriaanhuis.  Hiervan maakten festivalbezoekers dankbaar gebruik om behalve gevestigde namen ook aanstormend jong en vooralsnog onbekend talent te horen. Austen: “Ik heb zoveel mensen gesproken dit weekeinde. Iedereen zegt blij verrast te zijn met deze opzet. Bijna nergens was het te druk en de sfeer was uitstekend.” De podia in de oude kapellen en kloosters werden op zaterdag slim aan elkaar geknoopt met ‘Jazz Heritage Walks’, stadswandelingen door de oude binnenstad. Onder leiding van een stadgids van het Gilde werden groepen bezoekers geïnformeerd over de historie van de stad en werden kleine concerten bezocht in de kapellen, kerken en kloosters. “Een succes”, zegt Austen. “Volgend jaar, tijdens onze jubileum editie, krijgt het zeker navolging.”

Een zeer geslaagde opzet
Een andere zeer belangrijke schakel in het programma van Rabobank Amersfoort Jazz wordt gevormd door het Internationale Laureaten Festival. Volgens festivaldirecteur Alexander Beets heeft zijn organisatie inmiddels een wereldwijd netwerk opgebouwd. “Matti en ik hebben voorgaande jaren en gedurende het afgelopen jaar talloze festivals bezocht en veel contacten gelegd. De programmeurs van deze festivals, maar liefst 40 professionals, hebben we uitgenodigd om deze editie naar Amersfoort af te reizen. Met een uitgebreid hospitality programma zijn ze in de watten gelegd, en met de boodschap: kijk en luister naar al dit (jonge) talent! Hun reactie was veelzeggend: Een zeer geslaagde opzet. Een verrijking voor de toekomst van Amersfoort Jazz!”

Het plezier van internationaal jammen
De opzet was mede debet aan de ambitie om de ´jonge honden´ van de wereldjazz te koppelen aan gevestigde namen. In meerdere gevallen heeft dit volgens Austen tot interessante optredens geleid. Zo speelde artist in residence de 83-jarige Amerikaanse tenorsaxofonist Houston Person met de Licks&Brains groove band tot na middernacht. Leidde Anton Goudsmit het Sena Nationaal Jeugd Jazzorkest. Daagde pianist Thijs Borsten de gitaristen Adedeji Adetayo, Nono Garcia, Paul Jarret en Vuma Levin uit tot een internationale ´battle´. En ontstonden tijdens de jamsessies in Stadscafé de Observant verrassende en swingende optredens met solo´s waarbij de remmen losgingen en het plezier van (internationaal) samen jammen ervan af spatte.

Ruim 85 concerten
Rest de organisatie nog te werken aan een versterking van de landelijke bekendheid. Het relatief kleine organisatieteam met vooral veel vrijwilligers, heeft het toch maar weer voor elkaar gekregen om zo´n 85 concerten te programmeren. Ze verdienen een prijs kortom. Een eerste prijs is vorig jaar al toegekend met de honorering van een subsidie door het Fonds Podiumkunsten. Sponsors als bijvoorbeeld naamgever Rabobank zijn een belangrijke steun in de rug, en ook provincie en gemeente hebben bijgedragen.  Wat die laatste betreft: afgelopen week ontving festivaldirecteur Alexander Beets uit handen van wethouder en locoburgemeester Bertien Houwing de Sint-Jorispenning van de Stad Amersfoort: ‘Alexander Beets is erin geslaagd Amersfoort Jazz uit te bouwen tot een sprankelend vierdaags evenement met nationale uitstraling en internationale musici en gasten’.

www.amersfoortjazz.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen