Tentoonstelling in het Rietveldpaviljoen

Foto: Dirk Verwoerd

Het karakteristieke Rietveldpaviljoen in Amersfoort vormt vanaf 16 september het decor voor de tentoonstelling ‘De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig’ die FASadE, forum voor Architectuur en Stedenbouw in Amersfoort organiseert.

De tentoonstelling sluit aan op het themajaar Mondrian to Dutch design. Het Rietveldpaviljoen geldt als belangrijk iconisch gebouw – het was in 1959 de eerste kunsthal van Nederland. De focus van de tentoonstelling ligt op de turbulente, naoorlogse jaren vijftig.

Voor Gerrit Rietveld gelden deze jaren vijftig als cruciale jaren. Na een moeilijke periode met slechts weinig opdrachten, krijgt Rietveld vanaf 1951 te maken met een herwaardering en hernieuwde nationale en internationale betekenis. Deze kentering volgt op de opdracht die Rietveld ontvangt om mee te werken aan een retrospectieve tentoonstelling over de kunststroming De Stijl in het Stedelijk in Amsterdam. De tentoonstelling maakt grote indruk en reist door naar Venetië en New York. Als gevolg van deze nationale en internationale herwaardering voor Gerrit Rietveld als architect en vormgever komen vanaf dat moment talloze publieke opdrachten uit binnen- en buitenland op hem af.

De tentoonstelling De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. schetst een beeld van de betekenis van Gerrit Rietveld en van de jaren vijftig in bredere zin. Ontwerpen van Rietvelds hand uit de jaren vijftig staan centraal: zijn drie paviljoens (het Amersfoortse Rietveldpaviljoen, Venetië en Sonsbeek), de Amersfoortse stoel en andere ontwerpen. De tijdgeest is opbouwend, maar tegelijkertijd ook gespannen. Vanuit architectuur en interieur wordt de burger in deze jaren opgevoed in smaak, volgens de principes van het zogeheten Goed Wonen, waarbij Rietveld betrokken is. Zo vindt in 1950 in Amersfoort de belangwekkende tentoonstellingSchoonheid in Huis en Hof plaats, onder curatorschap van Rietveld. De tentoonstelling trekt grote aantallen bezoekers vanuit de hele wereld.

De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig. behandelt de ontstaansgeschiedenis van het Rietveldpaviljoen uitgebreid maakt een vergelijking met de twee andere paviljoens van Rietveld uit de jaren vijftig. Van de Perskamer van Unesco in Parijs, die Rietveld in de jaren vijftig realiseerde, is een authentiek deel in de tentoonstelling te zien.

Rietveldpaviljoen

Het paviljoen uit 1959 is een van de belangrijkste latere werken van architect Gerrit Rietveld. Het is een gerespecteerd voorbeeld van het functioneel, zakelijk bouwen van na de Tweede Wereldoorlog. Met zijn sobere, bijna Spartaanse trekken, onderscheidt het Rietveldpaviljoen zich internationaal om zijn ruimtelijke kwaliteiten.
Rietveld ontwierp het gebouw destijds als tentoonstellingsruimte ter gelegenheid van het zevenhonderdjarig bestaan van de stad Amersfoort, die in deze periode een grote moderniseringsslag maakte. Meer dan vijftig jaar fungeerde het Rietveldpaviljoen als hét centrum voor moderne kunst in Amersfoort, met vele (inter)nationale exposities. Na een onzekere periode is er momenteel weer volop aandacht voor het Rietveldpaviljoen. Op dit moment vindt een renovatie van het paviljoen naar de oorspronkelijke situatie plaats, waarbij onder meer authentieke doorzichten worden teruggebracht.


100 jaar De Stijl
In 2017 viert Nederland, onder de noemer Mondriaan to Dutch Design, honderd jaar De Stijl. Diverse musea en culturele instellingen stellen in tentoonstellingen en programma’s deze invloedrijke beweging binnen de beeldende kunst en architectuur centraal. Gerrit Rietveld was één van de boegbeelden van De Stijl.

Over FASadE
FASadE, Forum voor Architectuur en Stedenbouw in Amersfoort,  brengt met een afwisselend programma architectuur en stedenbouw bij een breed publiek onder de aandacht. Het biedt een podium ter inspiratie, kennisuitwisseling en om te netwerken. Verder organiseert FASadE  Architectuurcafés, tentoonstellingen, symposia, excursies, rondleidingen en geeft publicaties uit.

Bezoekersinformatie

  • Adres: Rietveldpaviljoen Amersfoort, Zonnehof 8, 3581 HK Amersfoort
  • Data: 16 september 2017 t/m 8 januari 2018
  • Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11:00-17:00 (maandag gesloten)
  • Toegangsprijs: € 8,- p.p.

Reacties