Amersfoortse jongeren laten van zich horen

Foto: Lepeltje Lepeltje

Aankomend pinksterweekend zullen jongeren op Lepeltje Lepeltje in het Annie Brouwerplantsoen politici aan de tand voelen over het te verdelen geld van de gemeente Amersfoort.

Jongerenorganisatie Onder Invloed organiseert in samenwerking met festivalorganisator Stichting de Cultuurbrigade (bekend van onder andere Gluren bij de Buren en Into the Woods) een sideprogramma – BurgerPlicht – waar raads- en collegeleden in gesprek gaan met jongeren over de thema’s die zij belangrijk vinden in de stad, om zo een stad voor iedereen te maken.

Komende maand wordt de Amersfoortse kadernota door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin zet de gemeenteraad uiteen waaraan zij de komende jaren haar geld wil uitgeven en waarop de gemeente wil bezuinigen. Bram Pullen, initiatiefnemer van Onder Invloed: “we zien dat dit bij uitstek een politiek evenement is, waaraan jongeren weinig aandacht besteden. Dat is begrijpelijk, aangezien de gemeente het niet bepaald sexy heeft gemaakt, maar dit moment is juist voor hen zo ontzettend belangrijk. Onze generatie heeft vaak een duidelijke wens over ontwikkelingen in de stad en dit is het moment dat de gemeente beslist waar wel en waar geen geld beschikbaar voor zal zijn. Al het geld wordt nu gewoon verdeeld, dus nu is het moment voor actie. En waarom zou je dat niet lekker op een festival doen, met een biertje in je hand?”

Het sideprogramma wordt gehouden in een tent op het festivalterrein van Lepeltje Lepeltje. Jongeren worden uitgenodigd om op de stoel van het Amersfoorts bestuur te gaan zitten. Meer geld naar cultuur, en minder naar zorg, of juist andersom? De burgermeester en wethouders en verschillende raadsleden zullen in gesprek gaan met jongeren over dit soort keuzes. Ties Coenen van Onder Invloed: “dit is zeker geen politiek evenement, maar gaat juist over onderwerpen die ons allemaal aangaan. Als je altijd al een buurthuis of coffeeshop hebt gewild in je wijk, of je vindt dat de gemeente te weinig doet aan ouderenzorg, dan is dit je kans!” Ook de rest van het terrein blijft niet ongemoeid; er staan verschillende asbakken verspreid waarin rokers met hun sigarettenpeuken een keuze kunnen maken over controversiële stellingen. Dirkjan van Oord van Stichting de Cultuurbrigade: “wij vinden het belangrijk dat we de natuur niet te veel belasten met onze evenementen. Op deze manier houden we op een leuke manier het terrein schoon.” Onder Invloed hoopt dat zo veel mogelijk 15 tot 35 jarigen van zich zullen laten horen.

Al jaren ziet de gemeente de geringe jongerenparticipatie met lede ogen aan. Amersfoort is demografisch een van de jongste steden van het land, dus zonder hun stem in de politiek verliest de gemeente een deel van haar geloofwaardigheid. Stichting de Cultuurbrigade en Onder Invloed willen daar met BurgerPlicht verandering in brengen door het stadhuis open te breken en jongeren direct invloed te laten uitoefenen op een manier die dichter bij hen staat – een formule die in Nederland nog nooit is toegepast. Door jongeren meer invloed te geven, wordt de stad voor iedereen een beetje mooier.

Reacties