Nike kent subsidie toe aan AV Altis

Foto: AV Altis

Maandag 22 mei 2017 werd officieel bekend gemaakt dat Nike een prestigieuze subsidie heeft toegekend aan Altis. Hierdoor kan Altis meer jongeren met een beperking de mogelijkheid bieden te sporten.

De coaches van atletiekvereniging Altis in Amersfoort stellen zich meer dan ooit tot doel om door middel van atletiek het leven van gehandicapte jongeren te veranderen. Zes jaar geleden kreeg Franz van Barneveld, trainer bij AV Altis, de steun van het clubbestuur om vijf gehandicapte kinderen te gaan trainen. Nu verwelkomt hij tweemaal per week 30 deelnemers op de training, en nu Altis financiële steun van het Nike Community Impact Fund krijgt, wil hij het aantal trainingen zo spoedig mogelijk verdubbelen.

“Op Koningsdag hoorde ik van de subsidie. Dit was mijn mooiste Koningsdag ooit,” zegt Van Barneveld (66), een gepensioneerde ingenieur die 33 marathons heeft uitgelopen en in juni in Gouda meedoet aan het Nederlands Kampioenschap voor Masters op de onderdelen 300 meter horden en 100 en 200 meter sprint. “Dit betekent dat we nu meer voor deze kinderen kunnen doen, en hopelijk kunnen we de groep nu uitbreiden tot 50 à 60 atleten.”

Van Barneveld begon met training voor gehandicapte kinderen nadat hij gezien had wat voor effect sport had op het leven van zijn nichtje, die leerproblemen had. “Ik ontdekte dat sport haar enorm goed deed, dus ik besloot dat we dit voor de andere kinderen moesten doen,” legt hij uit. “Als deze kinderen sporten kan ik zien dat het elke keer beter met ze gaat. Snel is de vooruitgang misschien niet, maar ze kunnen beter met de anderen communiceren, ze vallen af, ze zijn sneller, ze kunnen hoger springen, en alles wordt beetje bij beetje beter voor ze.”

De groep van Van Barneveld bestaat uit kinderen met autistische aandoeningen, speciale onderwijsbehoeften en fysieke handicaps, maar het aangepaste atletiekprogramma van de club is toegankelijk voor iedereen. Altis wil ook graag dat er meer blinde hardlopers bij de club komen trainen, en nu de subsidie van Nike er is, is er behoefte aan extra mankracht.“Met dat geld zullen we meer coaches kunnen trainen en dan kunnen we met een grotere groep gaan werken,” voegt Van Barneveld eraan toe. “Er zijn mensen in onze eigen club die we kunnen opleiden om deze groep te coachen, en we hopen ook vrijwilligers te werven en via SRO meer mensen aan te trekken.”

Johan Koetje, de penningmeester van de club, vult aan: “De impact op onze speciale atleten en hun familie is enorm. Door de deelname aan onze speciale groepen krijgen de atleten een kans om op individueel niveau uit te blinken, en dat leidt tot een groter gevoel van eigenwaarde. “Het doel van atletiekvereniging Altis is om een voorbeeld voor plaatselijke clubs te zijn en ieder persoon in onze maatschappij de kans te geven om aan atletiek te doen.”

De 16 subsidies aan sportverenigingen door heel Nederland, die vandaag door het Nike Community Impact Fund zijn bekendgemaakt, variëren van € 5000 tot € 20.000. Nike wil met dit fonds daar waar haar medewerkers werken en wonen maatschappelijke betrokkenheid tonen. Met de meeste subsidies worden leden van de samenleving ondersteund die minder toegang tot sport hebben, zoals meisjes, gehandicapte kinderen en kinderen afkomstig uit gezinnen die tot een etnische minderheid behoren. Het Europese hoofdkantoor van Nike is gevestigd in Hilversum. Met de subsidies worden leden van de samenleving ondersteund die minder toegang tot sport hebben.

De trainingen worden gegeven door 8 vrijwilligers van Altis onder verantwoordelijkheid van Franz van Barneveld en Theo van Wegen. Ze krijgen daarbij hulp van stagiaires van ROC Midden Nederland en MBO Sportcollege. Franz en Theo hebben dankzij de subsidie nu wel het luxe probleem dat zij hulp kunnen gebruiken. Heeft u belangstelling om als vrijwilliger mee te doen? Neem voor meer informatie contact op met Franz: mobiel  06 53278991, of per mail [email protected].

Reacties