Gemeente Amersfoort beantwoordt vragen over vergunning coffeeshop

Foto: Publiek domein

De gemeente Amersfoort heeft vergunning verleend voor een coffeeshop aan de Snouckaertlaan 30. De gemeente Amersfoort krijg naar aanleiding van de vergunningverlening veel vragen binnen. De meest gestelde vragen die de gemeente binnenkrijgt worden hieronder beantwoord.

De ondernemer voldoet aan alle voorwaarden die in januari 2016 zijn vastgesteld in het beleid voor de vestiging van een coffeeshop in Amersfoort. In een bewonersbijeenkomst op 22 mei a.s informeert de gemeente de buurt over de vergunning en stelt de ondernemer zich voor.

Waarom zijn bewoners en ondernemers van de Snouckaertlaan en direct omgeving niet op een eerder moment geïnformeerd over het plan voor de vestiging van een coffeeshop?
Gemeente: “We kunnen ons voorstellen dat mensen vragen hebben over de procedure en over de coffeeshop. Een coffeeshop is een horecabedrijf. De gemeente legt in bestemmingsplannen de plekken vast waar horecabedrijven zich mogen vestigen. Op die bestemmingsplannen kunnen mensen inspreken. Als een horecabedrijf zich vestigt op een plek die als horeca is aangewezen, wordt er voor vergunningverlening niet met omwonenden overlegd over de komst van dat horecabedrijf. Na de vergunningverlening is er, als dat wenselijk is,overleg met de buurt. In dit geval is op maandag 22 mei een bijeenkomst voor de buurt. Aan de vestiging van coffeeshops zijn in het lokale (en nationale) coffeeshopbeleid strenge criteria gesteld. Zowel de ondernemer als de locatie worden streng getoetst en er worden diverse adviezen ingewonnen. De belangen van omwonenden worden in de toetsing en adviezen meegewogen.
Het is overigens niet zo dat omwonenden de kans ontnomen wordt om zich uit te spreken over de vestiging: ze kunnen tot en met 26 juni 2017 een bezwaarschrift indienen op basis waarvan de burgemeester het besluit om een vergunning te verlenen zal heroverwegen.

Recht tegenover het beoogde coffeeshoppand bevinden zich 15 appartementen (boven de apotheek en de Amershof). Hoe verhoudt zich dat tot het 5e criterium in de locatie-eisen?
Gemeente: “De 5de locatie-eis luidt: ‘In een straat dan wel een duidelijk herkenbaar afzonderlijk gedeelte daarvan, waaraan bebouwing is gelegen die in hoofdzaak dient voor bewoning, wordt geen coffeeshop toegestaan.’ In de toelichting op het artikel is aangegeven dat bewoners die er voor gekozen hebben in een straat te gaan wonen waar uitsluitend gewoond wordt en geen horeca- of winkelactiviteiten plaats vinden, er op mogen vertrouwen dat in hun straat geen coffeeshop gevestigd wordt. In het geval van de Snouckaertlaan is hiervan geen sprake. Op een aantal panden in de straat rust een horecabestemming, waaronder op het pand waarin de coffeeshop gevestigd wordt.”

Is het historische pand niet te ‘kostbaar’ om een coffeeshop in te vestigen?
Gemeente: “Zoals aangegeven in het antwoord op vraag 1 heeft het pand een horecabestemming. Het was al bestemd voor een horecabedrijf.”

Heeft deze informatieavond wel zin aangezien de kaarten al geschud zijn en wij als bewoners zo laat zijn geïnformeerd?
Gemeente: “De vergunning is verleend. Een bezwaarschrift indienen kan tot en met 26 juni 2017.  De informatieavond is bedoeld om met omwonenden, als daar behoefte aan is, nadere afspraken temaken over prettig samen leven in de buurt. Tijdens de bijenkomst informeert de ondernemer omwonenden over hoe hij het bedrijf gaat exploiteren (wat komt er precies in het pand, wanneer gaan ze open, hoe gaat het eruit zien, hoe gaat hij om met parkeren in de buurt, hoe is het toezicht, welke afspraken worden gemaakt over communicatie met de omwonenden, et cetera). Zie ook antwoord op vraag 1.”

Is de coffeeshop voor de jonge bezoekers van de bioscoop toegankelijk?
Gemeente: “Jongeren onder de 18 jaar worden niet toegelaten in een coffeeshop. Bezoekers moeten zich aan de deur legitimeren bij de portier, hij controleert de leeftijd. Met de ondernemer zijn daarnaast afspraken gemaakt over de inrichting van het terrein en het toezicht in de buurt. Zo wordt bijvoorbeeld het terrein aan de achterzijde voorzien van een hek en worden er zowel binnen als buiten camera’s geplaatst.”

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen