Blokker sluit 100 vestigingen

Foto: Google maps

Winkelketen Blokker sluit komend jaar honderd filialen. Bij zusterbedrijf Marskramer, dat verdergaat als franchiseformule, gaan nog eens honderd eigen winkels dicht. Bij elkaar verdwijnen zo’n 1900 banen bij de winkelketens en bij moederbedrijf Blokker Holding.

Het bedrijf heeft ook laten weten dat de ketens Intertoys, Maxi Toys, Xenos, Big Bazar en Leen Bakker in de etalage worden gezet.

Door zich volledig te richten op slechts één winkelformule, Blokker, denkt het bedrijf beter en sneller te kunnen inspelen op de veranderde wensen van consumenten. Dat is nodig om in een zeer concurrerende markt het hoofd boven water te houden. De houdstermaatschappij Blokker Holding, waaronder alle ketens vallen, houdt op termijn helemaal op te bestaan.

Duizenden banen
Er zullen arbeidsplaatsen verdwijnen bij de winkels van Blokker en Marskramer, bij distributie en op het hoofdkantoor. In totaal werken daar nu zo’n 7000 mensen. ,,We realiseren ons heel goed dat deze aankondiging een grote impact heeft op onze medewerkers”, zegt topman Casper Meijer. Hij noemt de maatregelen ‘ingrijpend maar noodzakelijk’.

De winkels die de deuren sluiten, zijn structureel verlieslatend en staan op voor Blokker onrendabele locaties. De circa vierhonderd vestigingen die na de ingreep overblijven, worden omgebouwd naar de nieuwste formule. Daarbij moeten assortiment, prijsstelling en beschikbaarheid van producten verbeteren. Inmiddels zijn er al zo’n tweehonderd klaar.

Sociaal plan
‘En met één veeg wordt het leven van bijna 2.000 mensen op z’n kop gezet’, reageert Nico Meijer van FNV Handel.‘Voor de medewerkers is het echt verschrikkelijk dat alles wat Blokker Holding de afgelopen jaren heeft gedaan om het tij te keren, is mislukt. Drie maanden geleden werd nog gezegd dat het concern op koers lag. En dan volgt vanochtend deze mokerslag.’
Het bedrijf probeert de overige winkelketens ‘intact’ te verkopen, met behoud van werkgelegenheid voor circa 13.500 werknemers in binnen- en buitenland. Blokker heeft een sociaal plan met de bonden afgesproken. Wel rekent Blokker voor de komende jaren, door de ingrepen, nog op verliezen.

Of en welke vestigingen van Blokker in Amersfoort gesloten worden is op dit moment nog niet bekend.

Reacties