Pech, praatpaal weg

Foto: ANWB

Vanaf 1 juli 2017 zijn de praatpalen verleden tijd. De praatpalen langs de snelwegen worden buiten bedrijf gesteld en vervolgens verwijderd. De Minister van Infrastructuur en milieu heeft dit, in overleg met de ANWB, besloten.

Reden
De meeste weggebruikers gebruiken tegenwoordig hun mobiele telefoon als ze met pech langs de weg staan. De praatpaal werd steeds minder gebruikt voor pechmeldingen.

Neem vanaf 1 juli altijd een opgeladen telefoon mee
Door het verdwijnen van de praatpalen betekent dat het altijd bij u hebben van een opgeladen telefoon in de auto handig is om bij pech hulp in te kunnen roepen, zo bent u niet afhankelijk van medeweggebruikers. Ook een powerbank of auto-oplader wordt aangeraden om standaard in de auto te hebben liggen.

Zorg daarnaast dat u het nummer van de ANWB Alarmcentrale 088 269 28 88 in uw telefoon hebt opgeslagen of download de gratis Wegenwacht app, daarmee kunt u met één druk op de knop met de ANWB in contact komen en weten zij ook precies weten waar u staat.

Denk aan uw veiligheid bij pech langs de weg

  • Zet uw auto altijd zo ver mogelijk rechts van de weg of vluchtstrook, liefst met 2 wielen in de berm
  • Draai de wielen naar rechts (daarmee wordt voorkomen dat bij een aanrijding de auto de weg op vliegt)
  • Zet de alarmlichten aan en plaats een gevarendriehoek
  • Blijf niet in de auto zitten, laat alle inzittenden aan de rechterzijde uitstappen
  • Blijf achter de vangrail of in de berm wachten op de hulpdienst
  • Steek nooit de snelweg over, dat is levensgevaarlijk!

Tip: standaard noodpakketje achterin de auto. Zorg voor wat eten en drinken, een deken, een regenjas, en veiligheidshesjes in de auto.

De eerste praalpaal werd in 1960 geplaatst in Nederland. De ANWB heeft een actie gehouden waarbij mensen kans konden maken op een praatpaal. Deze actie is reeds voorbij, drie inzenders kunnen een praatpaal in ontvangst nemen en een nieuwe bestemming geven.

Bron: ANWB.nl

Reacties