Boekpresentatie vol Amersfoortse architectuur

Foto:

Het werk van de Amersfoortse architect David Zuiderhoek is gebonden in een boek. Op 29 mei zal het eerste exemplaar officieel uitgereikt worden door burgemeester Lucius Bolsius aan Ina Loovers, directeur van Archief Eemland.

In deze rijk geïllustreerd monografie wordt voor het eerst een volledig beeld geschetst van het leven en werk van David Zuiderhoek, gerenommeerd architect, stedenbouwkundige en bevlogen docent aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst. Het boek kwam tot stand door de schrijvers Max Cramer, Johan Galjaard, Anton Groot en Dorothee Segaar-Höweler.

Opgeleid door drie toonaangevende leermeesters ontwikkelt David Zuiderhoek zich in korte tijd  tot een veelzijdig architect, stedenbouwkundige en bevlogen docent aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst. In 1945 wordt hij stadsarchitect van Amersfoort. Naast het Kernplan en het Uitbreidingsplan in Hoofdzaak met de  door hem bedachte ‘Bloembladtheorie’, ontwerpt hij in Amersfoort woonwijken, woningen en schoolgebouwen.

Zuiderhoek specialiseert zich verder in omvangrijke stedenbouwkundige projecten, landhuizen, kerken, scholen en bejaardenhuizen. Tegenwoordig wordt zijn werk hoog gewaardeerd, omdat het goed aan de moderne eisen kan worden aangepast, zoals het kantoorgebouw van DHV met zijn nog steeds kenmerkende kantoortuin.

 

 

Reacties