Faunatunnel snel op zijn plek

Foto: ProRail

Afgelopen zaterdag heeft ProRail een tunnel ingeschoven als onderdeel van de faunapassage Kootwijkerzand. De treinen rijden er alweer overheen.

Nabij Maanschoten (Kootwijkerzand) is dit weekend gewerkt aan een faunatunnel onder de spoorlijn  Amersfoort-Apeldoorn. Op het tracé tussen Amersfoort en Apeldoorn reden daarom dit weekend geen treinen. De A1 en het spoortracé lopen midden over de Veluwe en zijn ‘hobbels’ die dieren niet of nauwelijks kunnen passeren. Via de faunatunnel kunnen dieren het spoor en de weg veilig oversteken. Ook voor het verkeer heeft dit voordelen, want het risico op een aanrijding met overstekend wild wordt terug gedrongen.

De plaatsing van de faunatunnel is voorspoedig verlopen. De 1.600 ton wegende tunnelbak werd in twee uur op zijn plaats geschoven. Hiervoor werd eerst 50 meter spoor verwijderd en 6.000 kuub zand afgegraven. De bak is middels een spoorbaantje op zijn plek geschoven. Vervolgens werd het spoor weer terug gebouwd, zodat maandag het treinverkeer tussen Amerscoort en Apeldoorn weer kon rijden.

Meer weten over dit project: https://www.prorail.nl/projecten/faunapassage-kootwijkerzand.

Reacties