Komende week barst het graspollenseizoen los

Foto: Tipsoverallergie.nl

De kans op hooikoortsklachten door graspollen neemt deze week flink toe meldt Weeronline.

Nu het koude weer, met regelmatig nachtvorst, voorbij is zal het gras massaal tot bloei komen. Het warmere weer veroorzaakt een ware pollenexplosie. Vanaf donderdag is het bovendien overwegend droog, waardoor de hoeveelheid pollen in de lucht steeds verder toeneemt.

Vandaag was het een heerlijke lentedag. In combinatie met het aanwezige bodemvocht, door de buien van afgelopen week, is het groeizaam weer. En dus is er kans op hooikoortsklachten.

Vandaagn en dinsdag valt, met uitzondering van het noordoosten, af en toe regen en wordt de lucht nog een keer gereinigd. Woensdag valt regionaal ook nog regen, maar daarna breekt een overwegend droge periode aan en valt nog slechts een lokale bui. Zo’n bui zal nauwelijks verlichting brengen, want de wind voert al snel weer pollen uit de omgeving aan. Met een noordoostenwind wordt vanaf dinsdag ook veel pollen vanuit Duitsland aangevoerd. Alleen het Waddengebied profiteert van schone zeelucht.

Hooikoortsmedicatie nodig op Bevrijdingsdag
Bevrijdingsdag verloopt waarschijnlijk droog met regelmatig zon en maxima op de meeste plaatsen van 15 of 16 graden. De temperatuurverwachting is nog onzeker, maar de kans dat het geheel droog blijft is groot. Mensen met graspollenallergie die naar buiten gaan doen er goed aan om hun medicatie af te stemmen op ongunstige condities.

Afgelopen weken waren vrij gunstig
Het koude weer, met flinke vorst in de nacht, heeft de groei en bloei van het gras de afgelopen weken vertraagd. Ook vielen er zeer regelmatig buien en voerde een stevige noordwestenwind schone zeelucht aan. Na het buiige weer zit er veel vocht in de bodem. Omdat de nachtvorst verleden tijd is en het overdag dagelijks opwarmt naar een graad of 15 zal het gras deze week ineens massaal tot bloei komen.

Laatste bloeiende berken en eerste bloeiende kruiden
Vooral het zeer sterk allergeen graspollen zal veel klachten veroorzaken, maar ook enkele bloeiende berken zijn nog verantwoordelijk voor hooikoortsoverlast. De bomen raken komende tijd snel uitgebloeid. Kruiden als zuring en weegbree beginnen juist te bloeien. Deze verspreiden licht tot matig allergeen pollen.

Bron Weeronline (Jaco van Wezel)

Reacties