Herdenking oorlogsslachtoffers op 4 mei

Foto: Defensie.nl

Tijdens de jaarlijkse Nationale Herdenking op donderdag 4 mei vinden in Amersfoort diverse bijeenkomsten plaats waar u bij aanwezig kunt zijn om de Nederlandse oorlogsslachtoffers te herdenken van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

De herdenkingsbijeenkomsten zijn openbaar, u hoeft zich niet vooraf aan te melden. Vanwege de verwachte drukte is het wel verstandig om ruim op tijd aanwezig te zijn.

Herdenking ‘Gedenkkruis Jannetjesdal’
Van 14.00 tot 15.00 uur: plechtigheid op de Leusderheide bij het gedenkkruis Jannetjesdal, in aanwezigheid van locoburgemeester Buijtelaar. Verzamelen om 13.30 uur aan de Kolonel van Rooijenweg. Vanaf de Doornseweg is bewegwijzering geplaatst.

Sint Ansfriduskerk
In de Sint Ansfriduskerk vindt van 18.00 – 18.40 uur een oecumenische viering plaats in aanwezigheid van burgemeester Lucas Bolsius. Voorgangers zijn afkomstig uit de samenwerkende kerken in Amersfoort-Zuid. Adres: Jacob Catslaan 28 Amersfoort.

Stille Tocht Nationaal Monument Kamp Amersfoort – Rusthof vertrek om 18.45 uur
Vertrek van Kamp Amersfoort voor de Stille Tocht in aanwezigheid van de burgemeesters van Amersfoort en Leusden en leerlingen van groep 7/8 van de Calvijnschool Amersfoort. Verzamelen vanaf 18.15 uur op de parkeerplaats van de Politie IBT- centrum De Boskamp aan de Loes van Overeemlaan te Leusden.

Dit jaar vertrekt de stoet om 18.45 uur. De tocht leidt naar het monument ‘Gevangene voor het vuurpeloton’ – ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd – en vervolgens via de Loes van Overeemlaan, Laan 1914 en de Dodeweg naar begraafplaats Rusthof. Daar leggen de burgemeesters van Amersfoort en Leusden bloemen bij het Russisch Ereveld, het monument voor veteranen, de Nederlandse en Commonwealth oorlogsgraven en het ‘gedenkteken voor de onbekende soldaat’.

Om 19.55 uur leggen de burgemeesters een krans bij de vlaggen op de binnenplaats van Rusthof. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte in acht genomen, gevolgd door het Wilhelmus. Floor Gaus, leerling van het Eerste Christelijk Lyceum Haarlem draagt een eigen gedicht voor. Zij is genomineerd voor de jaarlijkse dichtwedstrijd georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Voor mensen die slecht ter been zijn, rijden om 18.30 uur twee personenbusjes van de firma Besseling achter de Stille Tocht aan van Kamp Amersfoort naar Rusthof. Na afloop rijden ze weer terug naar Kamp Amersfoort.

Stille tocht en kranslegging Hoogland
Voorafgaand aan de dodenherdenking in Hoogland is een oecumenische dienst in De Inham aan de Hamseweg 40. De dienst begint om 19.00 uur. Om 19.30 uur verzamelen deelnemers zich bij De Inham voor een stille tocht naar ‘de Gedenknaald’ aan de Hamseweg/hoek Zevenhuizerstraat. Locoburgemeester Buijtelaar is bij de tocht aanwezig en zal een krans leggen. Leerlingen van de  basisschool St. Joseph uit Hooglanderveen en Leo Stapelbroek uit Hooglanderveen dragen een gedicht voor.

Kranslegging Rustenburg
Bij het monument ‘Rustenburg’ nabij de  Burg. Molendijkflat in Rustenburg is om 20.00 uur een plechtigheid in aanwezigheid van wethouder Houwing.

Herdenkingsconcert Sint Franciscus Xaveriuskerk
Het herdenkingsconcert in de Sint Franciscus Xaveriuskerk aan ’t Zand wordt dit jaar verzorgd door Regionaal Concert Orkest Wilskracht onder leiding van Jos Pommer. Aanvang 21.00 uur. Op het programma staat het Requiem for Peace van de Hongaarse componist Frigyes Hidas.

Burgemeester Lucas Bolsius zal kort het woord voeren. De toegang is gratis.

Herdenking Soesterkwartier
In de Emmaüskerk aan de Noordewierweg 131 is om 19.00 uur een bijeenkomst. Na de bijeenkomst vertrekken de deelnemers om 19.30 uur in een stille tocht naar de Joodse Begraafplaats aan de Soesterweg. Vanaf 20.15 uur gaan deelnemers met elkaar in gesprek over het thema ‘Vrijheid geef je door!’ in de Emmaüskerk.

Bevrijdingsvuur uit Wageningen naar Kamp Amersfoort in de nacht van 4 op 5 mei 2017
Skaters en lopers van de Amersfoortse IJsvereniging brengen het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Amersfoort.  Zij vertrekken rond middernacht vanaf het 5 Mei Plein in Wageningen, vóór Hotel De Wereld, waar in 1945 de capitulatie getekend werd. Locoburgemeester Tigelaar en directeur Van Meershoek van Kamp Amersfoort nemen het vuur omstreeks 05.00 uur in ontvangst en ontsteken met de fakkel het bevrijdingsvuur aan op Kamp Amersfoort.

Bron: gemeente Amersfoort

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen