Wisselvallig en koud op Koningsdag

Foto: Publiek domein

Koningsdag wordt wisselvallig en koud. Met zo’n negen graden kan het volgens weerbureau Weeronline.nl de koudste koninklijke feestdag sinds de jaren tachtig worden.

Vorig jaar was het de koudste Koningsdag sinds 1985. Toen werd het in De Bilt 10,7 graden. De koudste editie ooit is die van 1970 met een maximumtemperatuur van 8,6 graden. Toen was de zon de hele dag niet te zien.

Koningsnacht
Vanavond verdwijnen de buien in het binnenland snel en klaart het breed op. Tijdens de Koningsnacht is juist in de kustgebieden weer kans op een lokale (winterse) bui. Het wordt opnieuw een koude nacht met minima van +2 tot +4 aan zee en 0 tot -3 graden in het binnenland. Aan de grond vriest het in vrijwel het hele land en kan het lokaal matig vriezen.

Koningsdag
Tijdens Koningsdag is in de ochtend vooral in de kustprovincies kans op een lokale bui. In het midden, oosten en zuidoosten blijft het waarschijnlijk overal droog en schijnt de zon. In de middag verplaatsen de buien zich naar het binnenland en komt in het westen de zon vaker tevoorschijn. Bij de buien kan lokaal een klap onweer en hagel voorkomen. Tussendoor zijn er felle opklaringen. In het noordwesten raakt het in de loop van de middag geheel bewolkt en tegen de avond arriveert een regengebied. In de avond en nacht breidt deze regenzone zuidwaarts uit over het land. De minimumtemperatuur varieert van 5 graden in het westen tot 2 in het oosten en komt niet boven de 9-11 graden uit. Dit jaar in een t-shirtje op het water? Ga er maar niet van uit.

Reacties