Werkstraf van 240 uur na dodelijk ongeval

Foto: Politie.nl

Hoewel de officier van justitie gelooft dat de veroorzaker van een dodelijk ongeval in Amersfoort niet bewust het rode licht heeft genegeerd, rekent zij het hem aan dat hij langere tijd onoplettend is geweest, waardoor het ongeluk kon gebeuren. Daarvoor eiste zij een werkstraf van 240 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar.

Bij het bewuste ongeval op 7 oktober 2015 in Amersfoort kwam een 66-jarige bestuurder van een scootmobiel om het leven. De man werd tijdens het oversteken van een kruispunt geschept door een auto die bestuurd werd door de verdachte, een 71-jarige man uit Soest. Ondanks het feit dat verdachte zelf zegt door groen te hebben gereden, acht het Openbaar Ministerie het bewezen dat hij wel degelijk een rood verkeerslicht genegeerd heeft. Getuigen die achter de verdachte reden verklaren dat zij de auto zonder vaart te minderen door rood zagen rijden. Deze verklaring wordt bevestigd door technisch onderzoek door de politie.

Omdat uit het onderzoek blijkt dat het verkeerslicht al dertien seconden op rood stond toen de auto passeerde, kan het volgens de officier niet anders zijn dan dat de verdachte langere tijd niet goed heeft opgelet. Dit betekent in juridische zin dat de verdachte aanmerkelijk en verwijtbaar onvoorzichtig is geweest en daarom vervolgd is op grond van artikel 6 van de wegenverkeerswet.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reacties