Woont u aan of dichtbij water?

Foto: Publiek domein

Wonen aan of dichtbij water is heerlijk. Maar helaas trekt water ook ongedierte aan zoals bijvoorbeeld ratten. Die ratten zijn een gevaar voor uw gezondheid. Wist u dat u kunt meehelpen om te voorkomen dat er veel ratten in uw buurt rondzwerven?

Hoe kan ik meehelpen?
Veel mensen vinden het leuk om de eendjes en vogels te voeren. Maar naast water, trekt ook de aanwezigheid van voedsel ratten aan. Door het voeren van de eendjes of andere vogels, wordt het de ratten heel makkelijk gemaakt. Beter kunt u eendjes en andere vogels niet meer voeren. Laat geen etensresten buiten liggen en sluit afvalbakken en –zakken goed af. Als u ziet dat andere mensen dit wel doen, spreek hen hier dan gerust op aan. U bent samen verantwoordelijk voor een prettige en veilige leefomgeving.

Wat moet ik doen als ik last heb van ratten of ander ongedierte?
Als u last hebt van ratten of ander ongedierte in de openbare ruimte, kan de gemeente deze bestrijden. U kunt een melding doen via het meldingsformulier openbare ruimte op de website van de gemeente in of bel met de gemeente ( 14033). Heeft u last van ander ongedierte in de openbare ruimte dan kan de gemeente u advies geven over hoe u deze kunt bestrijden. Indien u last heeft van ongedierte in de eigen tuin, zult u zelf een ongediertebestrijder in moeten schakelen.

Reacties