Gevonden kazemat verplaatst naar nieuwe locatie

Foto: Gemeente Amersfoort

Bij werkzaamheden voor nieuwbouw aan de Kortenaerstraat in Amersfoort is een bunker uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Deze zogenaamde ‘kazemat’ is op donderdag 13 april uit de grond gehesen en verplaatst naar zijn nieuwe locatie in de ‘oksel’ Ringweg Koppel – Zielhorsterweg.

De Evertsenstraat is de gehele donderdag afgesloten geweest tussen de Liendertseweg en de kruising met De Ruijterstraat. De tandarts bleef bereikbaar voor voetgangers. Voor het plaatsen van de bunker op de nieuwe plek werd een gedeelte van de Zielhorsterweg vanaf 21:00 uur afgesloten. Rond middernacht werd de bunker op de nieuwe plek gezet. Het verplaatsen van de bunker trok veel bekijks uit de buurt.

Het gaat om een bijzondere vondst. De bunker ligt in een woonwijk en is zeldzaam. Van dit type (stekelvarken met klimkoker) is binnen de Grebbelinie alleen op de Liniedijk in Leusden een soortgelijk exemplaar te vinden.

Onderdeel Grebbelinie
Er is bewust voor gekozen om de bunker te behouden en zichtbaar te maken als onderdeel van de Grebbelinie. De kazemat werd op zijn nieuwe plek ongeveer één meter diep ingegraven, met zicht op het Valleikanaal.

Bekijk unieke beelden van de kazemat

Bron: gemeente Amersfoort

Reacties