Nog steeds een tekort aan stamceldonoren

Foto: VWS en Matchis

Per jaar krijgen enkele duizenden mensen in Nederland te horen dat ze een vorm van bloedkanker hebben. Een patiënt met leukemie of een andere ernstige bloedziekte kan genezen door middel van een stamceltransplantatie.

Nog steeds is het niet mogelijk om voor elke patiënt op tijd een passende stamceldonor te vinden. De kans dat je een donor binnen de familie van de patiënt vindt, is slechts 30%.  Er moet dus vaak worden gezocht naar niet-verwante stamceldonoren. In Nederland is er een groot tekort aan  onverwante stamceldonoren, slechts vier procent van de Nederlandse patiënten ontvangt stamcellen van een Nederlandse donor. De kans dat er een goede match is tussen een onverwante donor en ontvanger is enorm klein. Daarom is iedere aanmelding van levensbelang.

Om één geschikte stamceldonor te vinden voor een patiënt is een heel groot aantal potentiële donoren nodig. De kans dat twee willekeurige personen met elkaar matchen is zeer klein. Daarom is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zich aanmelden.

Iedereen die aan de gezondheidscriteria voldoet, in Nederland woont en tussen de 18 en 50 jaar oud is, kan zich aanmelden als stamceldonor. Dat kan middels dit formulier. Let op:u bent dan nog niet meteen donor. U ontvangt thuis nog een registratiesetje om uw aanmelding te voltooien.

Meer informatie over de procedure, patiëntenervaringen, etc. op www.matchis.nl.

 

Reacties