Welke supermarkt is het goedkoopste?

Foto: Publiek domein

Ieder jaar doet Kassa onderzoek naar de goedkoopste supermarkt van Nederland. Dit jaar een nieuwe en verrassende nummer één!

Steekproef
‘Kassa’s Boodschappenmandje’ is een jaarlijkse steekproef, waarbij 27 alledaagse producten gekocht worden bij verschillende supermarkt ketens. In de steekproef worden prijsverlagingen door aanbiedingen en grote voordeelverpakkingen niet meegenomen. In deze editie van de steekproef is de goedkoopste variant gezocht van de producten op het boodschappenlijstje. Dat betekent dat ook producten van budgetmerken zijn meegenomen. Dat is een wijziging ten opzichte van vorig jaar, toen huismerken werden gekozen in plaats van budgetmerken.

Uitslag
Deze nieuwe opzet heeft een nieuwe goedkoopste supermarkt opgeleverd, namelijk Jumbo. Het verschil met de nummer 2 (Plus) is klein, namelijk 59 cent. De Spar was de duurste supermarkt uit de test met een 18% hogere prijs dan de Jumbo.

Jumbo € 40,18
Plus € 40,77
Albert Heijn € 43,19
Lidl € 43,54
Aldi € 44,14
Spar € 47,47

In voorgaan de jaren waren de Lidl en Aldi de goedkoopste supermarkten. Door de nieuwe opzet komt niet alleen de totaalprijs van de 27 producten bij de Jumbo lager uit dan bij Lidl en Aldi. Ook Albert Heijn en Plus bieden goedkopere alternatieven. Paul Moers, supermarkt deskundige, heeft hierover wel een opmerking. “Het gaat om een steekproef enkel op prijs en niet op kwaliteit. En de Lidl doet het op dat vlak erg goed’. Daarbij hebben de Jumbo, Albert Heijn en Plus maar een beperkt aantal producten met een budgetmerk waarmee ze onder de prijs van de Aldi en Lidl komen.”

Reacties