Bunker gevonden bij werkzaamheden Kortenaerstraat

Foto: gemeente Amersfoort

Bij de start van bouwwerkzaamheden aan de Kortenaerstraat in Amersfoort is een bunker uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Deze zogenaamde ‘kazemat’ wordt uitgegraven, uit de grond gehesen en verplaatst naar een nieuwe locatie in de ‘oksel’ Ringweg Koppel – Zielhorsterweg.

Het gaat om een bijzondere vondst. De bunker ligt in een woonwijk en is zeldzaam. Van dit type (stekelvarken met klimkoker) is binnen de Grebbelinie alleen op de Liniedijk in Leusden een soortgelijk exemplaar te vinden.

Onderdeel Grebbelinie
Er is bewust voor gekozen om de bunker te behouden en zichtbaar te maken als onderdeel van de Grebbelinie. De kazemat wordt op zijn nieuwe plek ongeveer één meter diep ingegraven, met zicht op het Valleikanaal.

Verplaatsing
Op donderdag 13 april wordt de 100 ton zware bunker uit de grond gehesen. Aansluitend, in de nacht van donderdag op vrijdag, wordt de kazemat naar zijn nieuwe locatie verplaatst. Voor deze omvangrijke klus moeten wegen worden afgesloten.

Project Kortenaerstraat
Aan de Kortenaerstraat, op de plek waar eerst de Professor Groenschool stond, worden dit jaar nieuwe woningen gebouwd. Meer informatie over dit project vindt u bij Bouw eengezinswoningen Kortenaerstraat – Kruiskamp.

Bron: gemeente Amersfoort

Reacties