Warmterecord gebroken op eerste warme dag van het jaar

Foto: Publiek domein

Vandaag, 30 maart, is de officiële eerste warme dag van het jaar en ook meteen de warmste 30 maart ooit gemeten. In De Bilt werd om 17.30 uur een temperatuur van 21,8 graden gemeten. Morgen wordt zelfs eeen nog hogere temperatuur verwacht.

Het is uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Met de gemeten temperatuur van vandaag komt 30 maart 2017 als tweede warmste dag ooit in de boeken, sinds de meting in 1901 begon. Op 29 maart 1968 werd de hoogste maart temperatuur gemeten. Deze kwam toen uit op 23,9 graden.

Met de verwachte temperatuur van 20-22 graden morgen, kunnen opnieuw records gebroken worden. Het dagrecord staat op 20,4 graden in De Bilt en 22,4 graden in Gilze-Rijen in 2014.

Echt uitbundig zal de zon vrijdag niet gaan schijnen. Net als vandaag wordt zon afgewisseld met wolkenvelden. In de namiddag steekt er langs de westkust een zeewind op en voelt het aan de kust frisser aan. In de namiddag en avond neemt bovendien de kans op een regen- of onweersbui toe. Deze buien verdrijven uiteindelijk de warme lucht.

Reacties