Klanten minderjarige prostituee voor de rechter gebracht

Foto: Publiek domein

Hoewel de drie verdachten die dinsdag voor de rechter verschenen allen claimden niet te hebben geweten dat ze een minderjarige prostituee bezochten, zag het Openbaar Ministerie daarin geen aanleiding te twijfelen aan de strafbaarheid van hun daad.

“Juist om kwetsbare jonge meisjes te beschermen, stelt de wet duidelijk dat het de plicht van de klant is om vast te stellen of een prostituee daadwerkelijk meerderjarig is”, aldus de officier van justitie. Tegen de drie mannen uit Bunschoten, Zwolle en Soest werden daarom celstraffen geëist variërend van acht tot tien maanden, waarvan de helft voorwaardelijk.

De verdachten kwamen ieder eind 2014 in contact met het toen 16-jarige meisje via online advertenties. Tijdens afspraakjes bij de mannen thuis, in een auto of in een bos in Amersfoort had het slachtoffer meerdere keren seks met de afzonderlijke verdachten gedurende een periode van ongeveer twee maanden. Het meisje had in die periode een relatie met een man die haar dwong zich te prostitueren en aan wie ze al haar verdiensten afdroeg. Deze man is onlangs in een aparte strafzaak door het gerechtshof schuldig bevonden aan mensenhandel en is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. De zaak kwam onder de aandacht van de politie nadat een klant van het meisje onraad vermoedde en haar moeder informeerde.

Bij het bepalen van de drie strafeisen heeft de officier van justitie rekening gehouden met onder meer het strafblad van de verdachten en de mate van getoond probleeminzicht. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reacties