IkPas: 30 dagen zonder alcohol

Foto: Pixabay.com

Na carnaval volgde  van oudsher een vastenperiode van 40 dagen. Laat die nu net samenvallen met het jaarlijkse project van de GGD IkPas: 30 dagen geen alcohol.

De landelijke actie IkPas is op 1 maart gestart. Dit is een actie van de GGD, waarbij de deelnemers 30-40 dagen lang geen alcohol drinken.

30 dagen geen alcohol
IkPas valt dit jaar samen met de vastenperiode, die traditioneel valt van Aswoensdag na carnaval tot en met Palmzondag; een periode van 40 dagen vasten. IkPas loopt van 1 tot en met 30 maart, maar wie de gehele vastenperiode deelneemt, kiest voor 40 dagen geen alcohol drinken. Het nut hiervan? Fris de lente in door een maandje te detoxen. Wie drinkt er geregeld een wijntje bij het eten, of neemt een borrel in het weekend? Ook al is het af en toe een glas? IkPas is een uitdaging voor uzelf, om te kijken wat een maand zonder alcohol met u doet en om u bewust te maken van drinkgewoontes. Deelnemers van IkPas uit eerdere edities geven aan zich beter te voelen: ze voelden zich fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid.

Gewoonte
De actie is bedoeld om mensen bewust te maken van hun drinkgewoontes, ook wanneer dat ’af en toe een glas’ is. Ook groepsdruk is een factor die er voor zorgt dat het niet altijd gemakkelijk is om ’nee’te zeggen tegen alcohol. Wethouder Douw doet mee om het goede voorbeeld te geven: ,,Kinderen kopiëren het gedrag van volwassenen, ook als dit negatief is. Maar tegelijkertijd zijn zij ook vatbaar voor afspraken die je samen maakt en grenzen die je bespreekt. Daarom roep ik ouders op ook mee te doen met deze actie. Niet alleen om je eigen gedrag te ervaren maar ook als voorbeeld voor anderen.’’

 

Wilt u ook meedoen met IkPas? Meer informatie vindt u op www.ikpas.nl, waar u zich ook in kunt schrijven.

Reacties