Verkiezingen: over stempassen en kiezerspassen

Foto: Gemeente Amersfoort

Op woensdag 15 maart zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Als u stemgerechtigd bent heeft u afgelopen weekend uw stempas ontvangen. Met de stempas kunt u stemmen in elk willekeurig stembureau in Amersfoort.

Kijk op Stembureaus in Amersfoort voor een lijst met alle stembureaus en een kaart waarop u alle stembureaus kunt terugvinden.

De stempas is het bewijs dat u stemgerechtigd bent. Neem daarom altijd uw stempas en een geldig legitimatiebewijs mee naar het stembureau. U kunt zich legitimeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. U bent verplicht om dit te tonen aan de voorzitter van het stembureau. Zonder een geldig legitimatiebewijs kunt u niet stemmen. Een legitimatiebewijs dat niet langer dan vijf jaar verlopen is, wordt ook geaccepteerd als geldig legitimatiebewijs door de voorzitter van het stembureau.

Stemmen waar u wilt
Het stembureau dat op uw stempas staat, is het bureau bij u in de buurt. U bent echter niet verplicht om daar te gaan stemmen: u kunt in elk willekeurig stembureau in Amersfoort uw stem uitbrengen.

Stemmen in een andere gemeente?
Wilt u op 15 maart in een andere gemeente stemmen, bijvoorbeeld onderweg naar uw werk of in de plaats waar u studeert? Dat kan. U moet dan uw stempas laten omzetten in een kiezerspas. Met een kiezerspas kunt u in elke Nederlandse gemeente uw stem uitbrengen. Via het formulier op www.amersfoort.nl/verkiezingen kunt u tot en met vrijdag 10 maart een kiezerspas aanvragen. Als u persoonlijk langskomt op het stadhuis, kunt u nog tot dinsdag 14 maart 12.00 uur uw stempas laten omzetten in een kiezerspas.

Stempas verloren?
Bent u uw stempas kwijt? Vraag dan vóór dinsdag 14 maart 12.00 uur een vervangende stempas aan bij de afdeling Burgerzaken, Stadhuisplein 1. Een afspraak hiervoor maken is niet nodig. U dient zich wel te legitimeren. Als u een vervangende stempas hebt gekregen, is uw ‘oude’ stempas niet meer geldig. U kunt dan alleen nog met uw nieuwe stempas gaan stemmen. Bij Burgerzaken kunt u van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 12.00 zonder afspraak terecht. Het telefoonnummer is 14 033.

Lees meer op www.amersfoort.nl/verkiezingen.

Bron: gemeente Amersfoort

Reacties