Hooglandse Nederlands kampioene gewichtheffen

Foto:

Vandaag vindt het NK Gewichtheffen plaats in sporthal van het Marine etablissement in Amsterdam. Vanuit de gemeente Amersfoort doen vijf atleten mee.

Tijdens het NK Gewichtheffen komen de atleten uit op twee onderdelen met elk drie kansen om een zo hoog mogelijk gewicht te tillen. In het eerste onderdeel trekt de atleet de halter in één vloeiende beweging tot boven het hoofd (snatch). Bij het tweede onderdeel het stoten slaat de atleet de halter eerst voor tot op de schouders en stoot deze daarna in één keer uit (clean & jerk). De atleten worden opgeroepen op basis van oplopende gewichten en zijn onderverdeeld naar verschillende lichaamsgewicht klassen.

Vanochtend was het eerst de beurt aan de dames. Jennifer Boer, uitkomende in de gewichtsklasse tot 90 kilo, uit Hoogland wist op het eerste onderdeel (snatch) haar eigen record niet te evenaren. Haar eerste beurt leverde een keurige 61 kg op, maar helaas werden de pogingen daarop volgend afgekeurd. Jennifer is kritisch op zichzelf en niet geheel tevreden over dit onderdeel: “Ik begon goed met een solide snatch op 61, de volgende snatch op 66 werd helaas afgekeurd wegens een press out waarna ik de 68 miste wegens een gebrek aan controle van het gewicht.”

Tijdens het tweede onderdeel zat Jennifer goed in de wedstrijd. Zij liet twee geldende beurten noteren en eindigde met een gewicht van 78 kg. Jennifer zegt hierover: “Bij de clean & jerk hadden we safe ingezet, de eerste beurt met 73 ging dus soepel omhoog, ook de 78 was snel en strak. De 82 was helaas te hoog gegrepen.”

Met haar prestaties in deze gewichtsklasse wist ze meteen drie nationale records te vestigen (snatch, clean & jerk en totaalpunten). Bovendien won ze goud en mag zij zich Nederlands Kampioen noemen.

Nog een goud succes met een Amersfoorts tintje was de overall winst van Evita Juanita. Evita is Crossfit coach bij Crossfit Amersfoort. Zij behaalde naast winst in haar klasse (-58kg) ook de overall beste score. Hierbij wordt lichaamsgewicht middels een formule afgezet tegen de resultaten.

De uitslag van de heren is in de loop van de avond bekend.

Reacties