Politie waarschuwt voor skimmende nepcollectanten

Foto: Publiek domein/Pixabay

De politie waarschuwt mensen voor een nieuwe vorm van oplichting, waarbij nepcollectanten met een apparaatje pinpassen skimmen. Wees alert en geef niet zomaar uw gegevens!

Oplichters
Het skimmen van bankpassen op deze wijze is een nieuwe manier waarop oplichters te werk gaan. Ze doen zich voor als collectanten. Mensen die een donatie willen pinnen, kunnen dat doen op een mobiel apparaat. Hiermee wordt volgens slachtofferts echter de bankpas gekopieerd en de pincode opgeslagen, zonder dat men dat merkt. Dat is één verklaring, die door slachtoffers wordt gegeven.

Onwaarschijnlijk
Volgens Betaalvereniging Nederland is dit een nieuwe en unieke manier van het skimmen van bankpassen en onwaarschijnlijk omdat het kopiëren van de chip nagenoeg onmogelijk is. De oude manier van skimmen was om een magneetstrip te kopiëren en op een andere pas te plaatsen. Dan kon er gepind worden met de afgekeken pincode. Tegenwoordig wordt de magneetstrip echter niet meer gebruikt en gebruiken we de chip op de kaart.
Het lijkt waarschijnlijker dat de pas door de oplichters razendsnel wordt verwisseld voor een andere. Vervolgens pinnen de oplichters met de buitgemaakte pas en de afgekeken pincode bij een pinautomaat.

Advies
Hoe dan ook, wees alert als u pint. Vertrouwt u het niet, maar heeft u wel wat voor het goede doel over, doe dan een overschrijving via de bank. Zo hoeft u niet aan de deur te pinnen en loopt u geen risico.

Reacties