Banken voeren naam-nummercontrole in

Foto: publiek domein

De controle of een banknummer inderdaad bij de opgegeven naam hoort, komt terug. In de loop van dit jaar zullen alle Nederlandse banken deze check invoeren.

De Rabobank doet de aftrap, andere banken volgen daarna. De maatregel helpt klanten zichzelf te beschermen tegen verkeerde overboekingen en fraude met rekeningnummers.

De Fraudehelpdesk was al jaren voorstander van de naam-nummercontrole. Het ontbreken ervan maakte het bijvoorbeeld mogelijk een factuur te onderscheppen, en daar een ander bankrekeningnummer op in te vullen. Wie de factuur betaalde, merkte niet dat het geld bij een oplichter op de rekening kwam. Vele ondernemers waren de dupe van deze factuurfraude. Ook wie per ongeluk een verkeerd bankrekening intoetste, kon geen aanspraak maken op terugboeking.

Maandelijks ontvingen de banken meer dan 200 klachten over fraude met overboekingen, en 1300 meldingen van verkeerde overboekingen. Dankzij de naam-nummercontrole worden bankklanten gewaarschuwd als een naam niet overeenkomt met het rekeningnummer. Daarnaast stoppen de banken met het heruitgeven van IBAN-rekeningnummers van opgeheven bankrekeningen.

De naam-nummercontrole moet niet worden verward met de IBAN-Check van de Fraudehelpdesk. Met deze IBAN-Check kunnen ondernemers controleren of er bij de Fraudehelpdesk klachten bekend zijn over een bepaald rekeningnummer.

Bron: Fraudehelpdesk

Reacties