In 2024 zijn er in de gemeente Amersfoort 1079 woningen opgeleverd, waaronder 109 tijdelijke woningen voor Oekraïners. Daarnaast is voor ruim 2200 woningen het bestemmingsplan vastgesteld of de juridische procedure doorlopen. En er zijn in de eerste 3 kwartalen van 2024 ruim 750 vergunningen verleend. Dit staat in de gemeentelijke voortgangsrapportage Woningbouw.
Wethouder Wonen Jeroen Bulthuis is tevreden met de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. “Het opleveren van 1.079 woningen in 2024 is goed nieuws voor woningzoekenden. De ambitie van minimaal 1.000 woningen per jaar hebben we vorig jaar ruimschoots gehaald, ondanks de gestegen rente-, bouw en energiekosten. Tegelijkertijd zijn we ons bewust dat door die economische omstandigheden er vanaf 2022 minder woningen in Nederland zijn opgeleverd. Minder opgeleverde woningen gaan we in 2025 ook in Amersfoort zien.”
“Samen met corporaties en andere partners werken we volop aan de woningbouwopgave. Met de financiële hulp vanuit het Rijk, Startbouwimpuls van € 9 miljoen, zijn in 2024 meerdere bouwprojecten gestart zoals:
In 2025 starten we met deze regeling andere nieuwbouwprojecten, zoals Kop van Liendert, Hart van Soesterkwartier en Hoefse Hout. Daarnaast werken we aan het mogelijk maken van tijdelijke woningen in Vathorst Bovenduist en het verbeteren van de doorstroming op de woningmarkt om zo snel mogelijk extra woningen beschikbaar te krijgen voor woningzoekenden in onze stad.”
Tussen 2025 en 2030 staan meer dan 7.450 woningen gepland, ruim voldoende om de woningbouwambitie van minimaal 1.000 woningen per jaar te halen. Behalve in 2025 waar de landelijke daling van opgeleverde woningen ook in Amersfoort zichtbaar zal zijn. De verwachting is dat in 2025 net iets minder dan 500 woningen worden opgeleverd. Daarna loopt het aantal weer op met bouwprojecten in Vathorst, Hoefkwartier en het op gang komen van de woningbouw in Langs Eem en Spoor.
Bulthuis: “Om het tempo erin te houden proberen we met alle betrokken partijen knelpunten en belemmeringen, zoals netcongestie, aan te pakken. Dit doen we onder andere via de regionale en landelijke versnellingstafels uit de Woondeal.”
Bron: gemeente Amersfoort