Tussenstand Amersfoorts onderzoek naar eigen slavernijverleden

06 feb , 11:07 Gemeente
van asch van wijck paramaribo 1
Saskia van den Berg
Borstbeeld in Paramaribo van oud-burgemeester Van Asch van Wijck van Amersfoort en gouverneur van Suriname.

Gemeente Amersfoort heeft opdracht gegeven om onderzoek te doen naar haar rol en die van inwoners en organisaties in de internationale slavenhandel tijdens de koloniale periode. Hoe was het stadsbestuur daarbij betrokken? Waren bestuurders ook persoonlijk verweven? Een extern onderzoeksteam met historici is vanaf april 2024 met deze vragen aan de slag gegaan. Op 13 februari geeft een aantal onderzoekers in het stadhuis een tussenstand van het onderzoek ‘’Sporen van slavernijverleden in Amersfoort’’ met voorbeelden van sporen waaraan wordt gewerkt.

De koloniale periode begon ongeveer vanaf het jaar 1600 en duurde ruim drie eeuwen. Dat Amersfoort banden met het koloniale verleden heeft, krijgt pas de laatste jaren aandacht. Zoals met de diverse activiteiten tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden van juli 2023 tot en met juli 2024. Met dit onderzoek naar het slavernijverleden wil de gemeente aandacht vragen voor dit pijnlijke onderdeel van onze geschiedenis.

Wethouder Micheline Paffen (Diversiteit): “Dit verleden is een gedeelde geschiedenis van ons allemaal, heeft onze samenleving gevormd en werkt nog steeds door in het heden. Sommige mensen hebben hier in hun dagelijks leven nog last van, bijvoorbeeld in de vorm van discriminatie en racisme. Dit onderzoek is belangrijk. Want als we onze eigen geschiedenis beter begrijpen, dan kunnen we de diversiteit omarmen, de gelijkwaardigheid benadrukken en dichter tot elkaar komen.”

Tot slaaf gemaakten

De onderzoekers bestuderen archieven en leggen familieverhalen over tot slaaf gemaakten vast op film. Zo komen verhalen tot leven over de moeilijke omstandigheden van tot slaaf gemaakten en contractarbeiders (dwangarbeiders), en hun verzet. Amersfoorters waren actief in landen die Nederland vroeger bezat: de koloniën. Zoals de Verenigde Staten, het Caribisch gebied, Brazilië, Suriname, West- en Zuid-Afrika, Japan en Indonesië. Het onderzoeksteam kijkt welke organisaties en families voordeel hadden van de slavernij. De rol van oud-burgemeesters krijgt hierbij extra aandacht.

Presentatie

De onderzoekers presenteren de onderzoeksresultaten in het voorjaar van 2026. De uitkomsten worden de komende jaren gebruikt in de Ketikoti-route, een expositie in Museum Flehite in 2027 of 2028 en voor lezingen en educatie.

Uitnodiging 

Bent u geïnteresseerd in de voortgang van het onderzoek ‘Sporen van slavernijverleden’? Wilt u bijvoorbeeld weten wie de vijf Ambonese ‘Koningskinderen’ waren die rond 1621 in Amersfoort woonden? U bent welkom op donderdagmiddag 13 februari van 15.00-16.30 uur in de Molendijkzaal, Stadhuisplein 1. Wethouder Paffen opent de bijeenkomst.

Meldt u zich wel van tevoren aan via [email protected].

Bron: gemeente Amersfoort