Meerjarenbegroting 2025-2028: verder op de ingeslagen weg vooruit

25 sep , 19:59 Gemeente
geld
Het Amersfoortse college van burgemeester en wethouders presenteert dinsdag 24 september de Meerjarenbegroting 2025-2028. Met deze begroting vervolgt de coalitie de weg die ze in 2022 met elkaar zijn ingeslagen.Ook de bezuinigende maatregelen van 24 miljoen euro per jaar, die onder andere met inbreng van inwoners en maatschappelijke organisaties tot stand zijn gekomen, zijn in deze begroting opgenomen. De begroting is tot en met 2026 structureel sluitend. Hierdoor kan het college de ambities uit het coalitieakkoord blijven uitvoeren en daarbij twee generaties vooruitkijken.
Willem-Jan Stegeman, wethouder Financiën: “Iets meer dan twee jaar geleden begon het college aan een gezamenlijke klus, met een nieuw coalitieakkoord. We willen dat het voor mens en dier goed leven is in onze stad, binnen de grenzen van onze aarde. We hebben oog voor welzijn en sociale rechtvaardigheid en vinden het belangrijk dat Amersfoort een thuis is voor iedereen. Dat doen we in samenspel en in gesprek met de inwoners. Nu, iets over de helft van deze collegeperiode, komen steeds meer van de plannen die we de afgelopen jaren maakten merkbaar tot uitvoering. Dat zie je in deze begroting terug. We hebben daarbij wel een aantal lastige keuzes moeten maken, omdat gemeenten veel minder geld van het Rijk ontvangen. Na gesprekken met de stad en een online enquête, hebben we in de Kadernota 2025-2028 een pakket aan besparingen samengesteld. Hierdoor is de begroting die we vandaag aan de raad voorleggen, structureel sluitend voor 2025 en 2026.” Het gemeentebestuur voorziet vanaf 2027 opnieuw een begrotingstekort, als gevolg van het kabinetsbeleid. Wethouder Stegeman: “We blijven samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) lobbyen om bezuinigingen te voorkomen.”

Duurzame stad

Een van de grootste opgaven voor de stad, is duurzaamheid. Om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van de opwarming van de aarde, blijft het college werken aan maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen. Bijvoorbeeld door duurzame manieren van energieopwekking te ontwikkelen, zoals windenergie op de Isselt en door de kansen voor een collectief warmtenet te verkennen. De gemeente richt bovendien een mobiliteitsfonds op om het gebruik van schonere en gezondere vormen mobiliteit aan te jagen. Tegelijkertijd bereidt Amersfoort zich voor op de gevolgen van klimaatverandering en richten we de openbare ruimte zo in, dat de stad beter bestand is tegen hitte, droogte en wateroverlast.
De energietransitie, maar ook andere opgaven en ontwikkelingen in de stad, zorgen regelmatig voor maatschappelijke discussie. Individuele en maatschappelijke belangen schuren soms met elkaar. Door inwoners en organisaties te betrekken, benut de gemeente de kennis van inwoners en probeert daarmee de best mogelijke afweging in te maken. Het college experimenteert daarvoor met nieuwe vormen van participatie en democratie. Zo start in 2025 de gelote burgerraad.

Gelijke kansen en inclusie

Inclusie, kansengelijkheid en bestaanszekerheid hebben prioriteit, zeker waar het om kinderen en jongeren gaat. Ook de komende jaren investeert het college daarom in gelijke kansen in het onderwijs en meer plekken in de maatschappelijke opvang, waar mensen individueel opgevangen kunnen worden. Amersfoort heeft een lange traditie van opvang van vluchtelingen. De gemeente en de vele inwoners die zich inzetten voor mensen die hun land hebben moeten ontvluchten, zetten die traditie in 2025 en de jaren die volgen onverminderd voort.
Om de oorzaken en ontwrichtende gevolgen en van armoede te bestrijden, werkt de gemeente vanaf komend jaar met een vernieuwde armoedeaanpak in het uitvoeringsprogramma Meedoen en Rondkomen. Ook wordt in deze begroting € 3 miljoen extra uitgetrokken voor werkgelegenheid, (taal)onderwijs, buurtcentra, groen, woningen en armoedebestrijding in de wijk Liendert. De wijkgerichte aanpak Soesterkwartier zetten we eveneens voort.

Veilige stad

Ook voor veiligheid is in deze begroting veel aandacht. Amersfoort is een veilige stad, maar dat gaat niet vanzelf. Ondermijnende criminaliteit, veiligheid van jongeren en online veiligheid zijn speerpunten in het beleid. Het veiligheidsbeleid richt zich in eerste instantie op preventie. Waar preventie niet heeft gewerkt, biedt handhaving een oplossing.

Nieuwe sporthal in Schothorst

Vanaf komend jaar kunnen inwoners terecht in de nieuwe Femke Bol hal. De successen van de Amersfoortse naar wie we de hal in Schothorst vernoemen, laten zien hoe de basis van topsport begint met een goed en breed aanbod van sport in de stad.

Breed cultureel aanbod

De ambities voor cultuur zijn onverminderd groot. Het college investeert flink in de kunst- en cultuursector om het culturele aanbod mee te laten groeien met de stad, en te laten passen bij de vijftiende stad van Nederland. De ontwikkeling van een complex op de locatie van het huidige stadhuis, met één gezamenlijk podium voor meerdere culturele instellingen, onderzoeken we komend jaar verder.

Groene en moderne wijken 

Om de groei van de stad in goede banen te leiden, richt de gemeente in 2025 een ruimtelijk investeringsfonds op voor maatschappelijke voorzieningen, zoals parken, bruggen, sportaccommodaties en fietspaden voor nieuwe woonwijken. Ook worden de eerste stappen voor de Bovenduist gezet. In het noorden van Amersfoort verrijst een moderne wijk. Duurzaamheid, oog voor ecologie, klimaatadaptatie en circulair bouwen zijn belangrijke uitgangspunten bij de bouw van de ongeveer 3.300 woningen in de nieuwe wijk.
Dezelfde principes worden ook bij het herinrichten van bestaande delen van de stad toegepast. Een van de plekken waar herinrichting plaatsvindt, is de binnenstad. Na een geslaagde make-over van de Varkensmarkt, start komend jaar een proef voor het herinrichten en vergroenen van de Hof. Daarnaast wil de gemeente met een aanvraag voor de Erfgoeddeal van het Rijk, investeren in de verduurzaming van monumentale panden in de historische binnenstad.

Lasten voor inwoners

De meerjarenbegroting bevat zoals gebruikelijk ook een overzicht van de kosten van gemeentelijke lasten. Komend jaar is stijging van de heffingen en belastingen ongeveer gelijk met de inflatie. Voor een eenpersoons huishouden stijgen de gemeentelijke lasten gemiddeld met 26 euro. Voor een huishouden met meerdere mensen stijgen ze met bijna 29 euro gemiddeld.
Dinsdag 5 november 2024 vinden de algemene beschouwingen plaats en 12 november 2024 stemt de gemeenteraad over de Meerjarenbegroting 2025-2028.
Bron: gemeente Amersfoort