Amersfoort wil inwoners met (aankomende) geldzorgen en schulden beter ondersteunen. 2,7% van de Amersfoorters leeft in armoede, dat is minder dan het landelijk gemiddelde. Echter uit CBS-cijfers blijkt dat de gevolgen voor deze groep ingrijpend zijn. Een opvallende ontwikkeling is dat steeds meer werkenden moeite hebben om rond te komen. Het vernieuwde beleid speelt hierop in met praktische oplossingen die aansluiten op de behoeften van inwoners. Dit staat in het nieuwe uitvoeringsprogramma Meedoen en Rondkomen 2025-2027 dat de gemeenteraad gisteren vaststelde.
Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wethouder Werk, inkomen en armoedebestrijding: “Ook in onze stad zijn er inwoners voor wie het dagelijkse leven een strijd is door te weinig geld voor alle levenskosten en onzekerheid over bijvoorbeeld wonen, werk, gezondheid. Met zoveel financiële stress gaat de aandacht naar overleven en is het moeilijker om mee te doen in de samenleving. Terwijl iedereen het recht heeft op een goed bestaan en kansen om vooruit te komen in het leven. Armoede of schulden ontstaan meestal niet door persoonlijke keuzes, maar door structurele problemen en opeenstapelingen van tegenslagen. Dat gaan we aanpakken, samen met de inwoners om wie het gaat zodat zij een zeker bestaan kunnen opbouwen.”
De gemeente Amersfoort biedt al veel regelingen, initiatieven en activiteiten om bestaansonzekerheid te verminderen. In het programma Meedoen en Rondkomen worden deze samengebracht en versterkt. Daarbij wordt gekozen voor een nieuwe benadering met de nadruk op kansen en ondersteuning waarbij inwoners meer keuzevrijheid en inspraak krijgen. Ook wordt ervoor gezorgd dat kinderen de voorzieningen krijgen die nodig zijn om mee te doen.
Een aantal veranderingen:
Het uitvoeringsprogramma is het resultaat van de jarenlange samenwerking, uitwisseling van kennis en ervaring tussen de gemeente en het Amersfoortse netwerk ‘Samen tegen armoede’. Bestaande uit professionals, vrijwilligers, inwoners met ervaringskennis en maatschappelijke organisaties in de stad. Ook de Denktank Inclusieve Stad, de Cliëntenraad Werk en Inkomen, en de gemeenteraad hebben meegedacht over de vernieuwde werkwijze.
Op Geldcheck033.nl staan alle regelingen voor Amersfoorters met een laag inkomen. Voor vragen, hulp of advies kunnen inwoners ook mailen naar [email protected] of langsgaan bij de informatiewinkels van Indebuurt033.