Sinds 1 oktober mag je binnenshuis geen hout stoken als de website Stookwijzer.nu code rood of oranje aangeeft. Hiermee wil de gemeente overlast en gezondheidsschade door het stoken van hout voorkomen. Op deze pagina staat meer informatie over het houtstookverbod in Amersfoort.
In Amersfoort zijn veel liefhebbers van houtvuur. Wat stokers vaak niet beseffen, is wat er met de rook gebeurt. De rook van een houtvuur bevat veel fijnstof en andere schadelijke stoffen. Deze vervuilen niet alleen de buitenlucht, maar ook de lucht in huis. Dit is schadelijk voor je buren, maar ook voor jezelf en je huisgenoten.
Daarom is hout stoken in huis niet meer toegestaan als de (weers)omstandigheden ongunstig zijn. Dat is bij code rood en oranje volgens Stookwijzer.nu. Kijk dus voordat je hout stookt eerst naar de stookwijzer om te zien welke kleurcode er nu geldt.
Bij code geel mag er dan nog wel hout gestookt worden, maar ga daar verstandig mee om. Houtstook heeft een groot aantal nadelen.
Bij harde wind wordt houtrook snel verspreid, maar bij zwakke of geen wind blijft de rook hangen. Hierdoor verslechtert de luchtkwaliteit in de directe omgeving. Daarnaast is het stoken van hout slecht voor het milieu en het klimaat.
Als stoker heb je vaak niet door hoeveel overlast fijnstof kan veroorzaken voor je omgeving. Zoals voor ouderen, kinderen en mensen met longziekten. Maar ook voor jezelf is slechte luchtkwaliteit schadelijk. Langdurige blootstelling aan fijnstof kan leiden tot hart- en vaatziekten, luchtwegproblemen, longkanker en de chronische longziekte COPD. Je krijgt het er benauwd van!
Even geen vuur bij code rood en oranje. Het is vervelend als je graag hout stookt, maar het is veel beter voor de luchtkwaliteit en voor je eigen gezondheid en die van je buren.
Houtrook is ongezond, voor iedereen. Niet alleen voor mensen in de buurt, maar ook voor jezelf als stoker. In houtrook zitten veel schadelijke stoffen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen (PAK’s) en koolmonoxide. Een deel van die stoffen zijn kankerverwekkend, het zijn dezelfde stoffen die uit de uitlaat van een auto komen en je ademt ze in bij het (mee)roken van een sigaret.
In 2021 veroorzaakte het verbranden van hout ruim een kwart van de fijnstof (PM2.5) in Nederland. Dat is 4 keer zoveel als de fijnstofuitstoot door het werkverkeer. Amersfoort heeft niet voor niets samen met 100 andere gemeenten, 12 provincies en het Rijk het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Daar komt nu de beleidsregel ‘zorgplicht bij houtstook’ bij. Hierin staat dat het binnenshuis stoken van hout bij code oranje en rood volgens de Stookwijzer kan leiden tot ernstige hinder, overlast of gezondheidsschade
Je hebt overlast van iemand in de buurt die hout stookt. Dat kan stank in huis of tuin zijn. Of omdat je thuis bent en last van je luchtwegen krijgt. Dan kun je een paar dingen doen:
De beleidsregel die vanaf 1 oktober 2024 geldt, niet binnen stoken bij code rood en oranje volgens de Stookwijzer, biedt de mogelijkheid om actief op te treden. Toch blijft het lastig om daadwerkelijk vast te stellen dat iemand in overtreding is. We moeten zeker weten om welk adres het gaat en we moeten het zelf 'zintuigelijk' waarnemen. Wat de gemeente kan doen als je er samen echt niet uitkomt, de overlast blijft bestaan en je een melding hebt gemaakt:
De beleidsregel die vanaf 1 oktober 2024 geldt, niet binnen stoken bij code rood en oranje volgens de Stookwijzer, biedt de mogelijkheid om actief op te treden. Na de zomervakantie start Gemeente Amersfoort de campagne “Hé buur, even geen vuur”, om inwoners te wijzen op de nadelen van houtstook bij code rood en oranje, de overlast voor buren én de mogelijkheden voor melden en handhaven.
Bron: gemeente Amersfoort