Amersfoort steunt campagne tegen opvoeren van e-bikes

25 sep , 20:01 Gemeente
fatbikes tyas plakt poster
Gemeente Amersfoort sluit zich aan bij de landelijke campagne '’t Kan hard gaan'. Hiermee vragen we aandacht voor de gevaren van opgevoerde e-bikes.
Er gebeuren steeds meer verkeersongelukken met e-bikes. Vooral jongeren tussen de 10 en 14 jaar met een fatbike zijn hier vaak bij betrokken.  
Wethouder Mobiliteit Tyas Bijlholt: “Opgevoerde fatbikes zijn onverantwoord. Vooral voor jongere kinderen. Zij kunnen de risico’s in het verkeer nog niet goed inschatten. Kopers van fatbikes moeten hiervan op de hoogte zijn. Daarom sluiten we graag aan bij deze campagne.”

Een (opgevoerde) fatbike

Een fatbike is een elektrische fiets met dikke banden en groot zadel. Hij lijkt een beetje op een snorfiets of scooter. Voor een fatbike is (nog) geen helm, minimumleeftijd of rijbewijs nodig, Je mag er maximaal 25 kilometer per uur mee rijden en ze mogen een vermogen van 250 watt hebben. Fatbikes zijn vaak makkelijk op te voeren en dan zijn ze volgens de wet een bromfiets.
Zo’n fiets is niet goedgekeurd voor de openbare weg en kan niet verzekerd worden. Jongeren en hun ouders realiseren zich dat vaak niet. Als iemand een ongeluk veroorzaakt met een opgevoerde e-bike, kan hij flink in de problemen komen omdat hij niet verzekerd is. Ook kan iemand een boete krijgen voor een opgevoerde e-bike of kan deze zelfs in beslag worden genomen. De politie controleert hier regelmatig op.

't Kan hard gaan 

De posters van de campagne '’t Kan hard gaan' komen onder andere op middelbare scholen en in sportkantines te hangen. Hiermee willen we jongeren en hun ouders informeren over de risico’s van een opgevoerde fatbike. Ook plaatsen we berichten op sociale media.
Bron: gemeente Amersfoort