De gemeente Amersfoort is van plan een nieuwe opvanglocatie voor dak- en thuislozen te realiseren. De huidige locatie aan het Smallepad biedt onvoldoende ruimte voor eenpersoonskamers. Dit voorjaar maakte de gemeente bekend dat een eerdere procedure om te komen tot een contractpartner voor de nieuwe maatschappelijke opvang niet tot resultaat leidde. In de afgelopen maanden is een nieuwe aanbestedingsprocedure voorbereid. Deze bepaalt welke partij de dienstverlening maatschappelijke opvang gaat uitvoeren en op welke locatie de nieuwe maatschappelijke opvang komt.
In het coalitieakkoord en in de regiovisie Samen in de wijk is het realiseren van een nieuwe locatie voor maatschappelijke opvang één van de speerpunten. Centraal in de opdracht staat de transformatie van de maatschappelijke opvang, met aandacht voor herstel van de doelgroep en inzet op een snelle door- en uitstroom vanuit de opvang richting een passende woonplek.
Wethouder Sociaal Domein Micheline Paffen-Zeenni: “De vraag naar opvangplekken voor dak- en thuislozen mensen is nog steeds groot. Om te voorkomen dat mensen ongewenst op straat moeten slapen, is een nieuwe locatie voor maatschappelijke opvang dringend en belangrijk.”
Het realiseren van een nieuwe locatie voor maatschappelijke opvang heeft hoge prioriteit. De huidige locatie aan het Smallepad biedt niet genoeg ruimte om eenpersoonskamers te realiseren. Hierdoor is het voor de mensen die daar verblijven, moeilijk om aan hun herstel te werken.
De aanbestedingsleidraad voor de inkoop van maatschappelijke opvang is op 5 december 2024 gepubliceerd op Tenderned. Vanwege de verwerkingstijd is deze uiterlijk 9 december zichtbaar en dan ook via www.amersfoort.nl/mo in te zien. Betrokken partners en belanghebbenden zijn geïnformeerd over de publicatie van de aanbesteding.
Gegadigden hebben tot begin maart om hun inschrijving in te dienen. Voorjaar 2025 volgt een keuze voor de zorgaanbieder en daarmee ook voor de nieuwe locatie voor maatschappelijke opvang. Aansluitend start een participatietraject met betrokken omwonenden van de gekozen locatie. Hierbij is aandacht voor wensen en behoeften uit de buurt en wordt besproken hoe de opvanglocatie zo goed mogelijk kan functioneren.
Bron: gemeente Amersfoort