Amersfoort gaat samen met inwoners aan de slag met uitwerking nieuwe parkeerbeleid

Foto:

Gemeente Amersfoort werkt aan een nieuw parkeerbeleid. Zo houden we de stad in de toekomst gezond, leefbaar, (verkeers)veilig en klimaatbestendig. Eind 2023 stelde de gemeenteraad de uitgangspunten van het nieuwe beleid vast. Nu gaat de gemeente samen met inwoners, bedrijven en organisaties aan de slag om het parkeerbeleid verder uit te werken. Er zijn bijeenkomsten en een vragenlijst waar inwoners hun wensen en zorgen kunnen aangeven.

Na de gesprekken die we in april in de stad voerden gaan we nu verder praten over de inhoud van het parkeerbeleid. Dit willen we echt wijkgericht aanpakken. En we praten niet alleen met inwoners, maar ook met ondernemers en maatschappelijke instellingen. Er is nog volop gelegenheid om mee te praten over parkeren in Amersfoort. De cornervlaggen staan er, maar het speelveld ligt nog open. – Tyas Bijlholt, wethouder Mobiliteit

Uitwerking van het beleid

Na het referendum en het besluit van de gemeenteraad over het parkeerbeleid was er veel onbegrip en emotie in de stad. In april gingen de burgemeester en wethouders de wijken en dorpen in om persoonlijk in gesprek te gaan met inwoners uit verschillende wijken. Zo hoorden zij wat er leefde aan zorgen en vragen. Dit stond bekend als In gesprek met Amersfoort. Uit deze gesprekken bleek dat inwoners grote behoefte hebben aan duidelijkheid over wat er al vaststaat in het parkeerbeleid en waarover inwoners nog mee kunnen denken. Bovendien bleek dat inwoners willen dat het parkeerbeleid per wijk wordt uitgewerkt, omdat iedere wijk anders is.

Praten over parkeren

Onder de noemer Praten over Parkeren gaat de gemeente als vervolg op ‘In gesprek met Amersfoort’ op verschillende manieren verder in gesprek met inwoners over de uitwerking van het parkeerbeleid. Tussen 26 juni en 11 juli zijn er 5 inloopbijeenkomsten en een online bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomsten komen inwoners aan de hand van informatiepanelen meer te weten over de uitgangspunten van het nieuwe parkeerbeleid. Uit de gesprekken in de stad in april bleek dat daar nog veel onduidelijkheid over was. Ook kunnen inwoners met medewerkers van de gemeente in gesprek gaan over hun zorgen, ideeën, wensen en kansen rondom parkeren in hun wijk. Daarnaast kan iedereen zijn of haar mening geven door het invullen van een (online) vragenlijst. Alle inwoners van Amersfoort ontvangen een flyer over Praten over Parkeren in hun brievenbus.

Noordelijke wijken en dorpen

In de noordelijke wijken en dorpen gaat de gemeente voorlopig niet in gesprek over de invulling van het parkeerbeleid, omdat daar tot 2035 niets verandert. Dat zijn het huidige Vathorst, Hooglanderveen, Nieuwland, Hoogland en Kattenbroek. Behalve als inwoners zelf aangeven behoefte te hebben aan parkeerregulering. Zij kunnen wel meepraten over het parkeerbeleid in de rest van de stad. Zij ontvangen hierover een brief.

Vervolg

Alle reacties, zorgen, wensen ideeën gebruikt de gemeente voor de verdere uitwerking van het parkeerbeleid. We verwachten dat de gemeenteraad daarover in het 1e kwartaal van 2025 een besluit neemt. Na de zomer van 2025 start dan de 1e fase van de uitbreiding van vergunning parkeren en betaald parkeren.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen